Search
Search
Close this search box.

3 διατροφικές πληροφορίες για το Μαρούλι που ίσως δεν γνωρίζατε!

μαρούλι

Περιεχόμενα:

Facebook
Twitter
Pinterest

Σε 1 μέτριο κεφάλι μαρουλιού (540γρ. από ποικιλίες iceberg-romaine) θα βρούμε:

1️⃣. 100mg αφομοιώσιμου Ασβεστίου.
Το μαρούλι αποτελεί μια σημαντικά αξιοποιήσιμη πηγή Ασβεστίου για τον οργανισμό μας, λόγω της ιδιαίτερης συνεργίας του με άλλα περιέχοντα συστατικά, όπως το Μαγνήσιο, ο Σίδηρος, το Βόριο, η βιταμίνη C (βοηθά και στην απορρόφηση Σιδήρου) και η βιταμίνη Κ (μετατρέπεται στην ενεργή μορφή της μέσω υγιούς μικροβιώματος), τα οποία μέσω βιταμίνης D βοηθούν στην εναπόθεση του διαιτιτικού Ασβεστίου στα οστά μας.
Ταυτόχρονα, η χαμηλή παρουσία αντιθρεπτικών παραγόντων, όπως τα φυτικά και οξαλικά οξέα (τα οποία ενδέχεται σε μεγάλες ποσότητες να επηρεάσουν την απορρόφηση Σιδήρου, Ασβεστίου και Ψευδαργύρου), βοηθά στην καλύτερη αξιοποίηση των παρεχόμενων θρεπτικών στοιχείων του μαρουλιού από τον οργανισμό μας.

2️⃣.0,3 γρ. ω-3 λιπαρών οξέων (α-λινολενικό οξύ ).
Τα ω3 λιπαρά οξέα θεωρούνται ως ένα μοναδικό προνόμιο των λιπαρών τροφών (όπως οι ξηροί καρποί και οι σπόροι), ωστόσο βρίσκονται σε σημαντικές ποσότητες και σε φρούτα και λαχανικά, όπως για παράδειγμα τα τροπικά φρούτα (παπάγια, μάνγκο), τα φρουτώδη λαχανικά (κόκκινη γλυκιά πιπεριά) τα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι baby, ρόκα, μαρούλι, μπρόκολο), τα βότανα (όπως τα γνωστά σε όλους κρίταμα και ο κάρδαμος), αλλά και σε διάφορα φύκη και άλγη θαλάσσης.
Στα 0,8γρ. μαρουλιού περιέχονται περίπου 0,3γρ. ω3 λιπαρών οξέων (α-λινολενικό) και 0,1γρ. ω6 λ.ο. (λινελαϊκό οξύ).

3️⃣. 6,5 γρ. φυτική ίνας και 500γρ. νερού.
Η απουσία τροφίμων αυξημένων σε φυτική ίνα και νερό στην διατροφής μας είναι ένας απο τους σημαντικότερους λόγους εμφάνισης δυσκοιλιότητας και άλλων εντερικών διαταραχών, καθώς η παρουσία των συστατικών αυτών βοηθά στην ρύθμιση της κινητικότητας του πεπτικού σωλήνα (μέσω της ενυδάτωσης του και διαρύθμισης του εντερικού μικροβιώματος από την παρεχόμενη διαλύτή φυτική ίνα).
Είναι σημαντικό να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε νερό και όχι αφυδατωμένες (π.χ. μέσω αποξήρανσης, ή ψησίματος με χρήση τηγανιού και άλλων μεθόδων), ιδιαίτερα την εποχή του χειμώνα όπου η αίσθηση της δίψας είναι μειωνένη και η κατανάλωση νερού παραμένει χαμηλή.

Διατροφική ανάλυση:
https://nutritiondata.self.com/…/vegetables-and…/2476/2

Σάββας Τσανασίδης

Κλινικός Διαιτολόγος MSc

👨‍💼 Μαζί θα πετύχουμε ιδανικότερη διαχείριση βάρους, στοχεύοντας στη βέλτιστη μεταβολική και ορμονική λειτουργία.

LearnNutrition

Συνταγές
Τα αγαπημένα μου

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Υπηρεσίες

Βρείτε τις προσφερόμενες υπηρεσίες μας

Μέτρηση Βασικού Μεταβολισμού Σώματος (RMR testing) με χρήση Fitmate.

Συνδυασμός φυσικής άσκησης με εξατομικευμένη διατροφική παρέμβαση.

Στόχος η ορμονική ισορροπία μέσω της διατροφικής παρέμβασης.

Διατροφικές παρεμβάσεις σε άτομα που δεν μπορούν να συμμετέχουν σε άσκηση.

Εστίαση σε διατροφές χαμηλών θερμίδων και υψηλής πρωτεΐνης με συνδυασμό διαλείπουσας νηστείας.

Εστίαση σε διατροφές χαμηλών υδατανθράκων και ενίσχυση της εντερικής υγείας.

Scroll to Top