Search
Search
Close this search box.

Ποια αντικαταθλιπτικά φάρμακα σχετίζονται με την αύξηση βάρους;

Περιεχόμενα:

Facebook
Twitter
Pinterest

Ποια αντικαταθλιπτικά φάρμακα σχετίζονται με την αύξηση του σωματικού βάρους;

Αρκετά ψυχιατρικά-αντικαταθλιπτικά φάρμακα σχετίζονται με την αύξηση του σωματικού βάρους και στοιχεία δείχνουν ότι περίπου το 21%, όσων λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα, μπορεί να παρατηρήσει μια μακροπρόθεσμη αύξηση βάρους (περίπου 5 κιλών ή και περισσότερο).

Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα τα οποία είναι περισσότερο πιθανό να προκαλέσουν σημαντική αύξηση του σωματικού βάρους περιλαμβάνουν την μιρταζαπίνη (Remeron), την παροξετίνη (Seroxat), την εσιταλοπράμη (Cipralex, Enlift), την σερτραλίνη (Zoloft), την ντουλοξετίνη και την σιταλοπράμη (Seropram).

Γιατί τα αντικαταθλιπτικά προκαλούν αύξηση του σωματικού βάρους;

Υπάρχουν πολλές υποθέσεις και θεωρίες, αλλά όχι ξεκάθαρα στοιχεία που να δείχνουν γιατί πολλοί άνθρωποι παίρνουν βάρος όταν λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά και σε αυτό παίζουν ρόλο αρκετοί παράγοντες.

Η παρουσία της κατάθλιψης από μόνη της είναι μια κατάσταση που συμβάλλει στην αύξηση βάρους, καθώς μπορεί να βρίσκουμε ένα συναισθηματικό καταφύγιο στη λήψη φαγητού, και ιδιαίτερα σε γεύματα πλούσια σε θερμίδες, ή παράλληλα μπορεί να μας αποτρέπει από το να έχουμε την ενέργεια ή την ευχαρίστηση να συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε μορφή δραστηριότητας ή άσκησης.

Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα φαίνεται να προκαλούν αύξηση του βάρους επηρεάζοντας τους νευροδιαβιβαστές και υποδοχείς του εγκεφάλου. Ειδικότερα, οι έρευνες δείχνουν ότι οι επιδράσεις σε υποδοχείς της σεροτονίνης και της ισταμίνης μπορούν να αυξήσουν την επιθυμία για υδατάνθρακες και την αύξηση της όρεξης, όπως και να προκαλέσουν άλλες μεταβολικές αλλαγές (επηρεάζουν το φυσιολογικό μεταβολισμό του σώματος και το μεταβολισμό της γλυκόζης και των λιπαρών οξέων).

Επίσης, ορισμένα αντικαταθλιπτικά (όπως το Remeron) μπορεί να προκαλέσουν κατακράτηση υγρών, και ως εκ τούτου να αυξηθεί το σωματικό βάρος, χωρίς όμως ουσιαστικά να παχένουμε. Μετά τη διακοπή των φαρμάκων, η κατακράτηση αντιστρέφεται σταδιακά. Ιδίως σε αυτές τις περιπτώσεις, η μείωση της ποσότητας του νατρίου (αλάτι) που λαμβάνουμε από τη διατροφή μας έχει μεγάλη σημασία.

Διαχείριση αύξησης βάρους κατά τη λήψη των αντικαταθλιπτικών

Η αύξηση βάρους μπορεί να είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για τους ανθρώπους που παίρνουν αντικαταθλιπτικά. Ειδικά οι γυναίκες έχουν έντονη ανησυχία για αυτό. Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή και η άσκηση (κυρίως η αεροβική) αποτελεί μια λύση.

Μπορεί να ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που πήραν βάρος από τη στιγμή που ξεκίνησαν να παίρνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Αν τα κιλά που πήρατε σας ενοχλούν, μπορεί να μπαίνετε στον πειρασμό να διακόψετε την φαρμακευτική σας αγωγή. Πριν το κάνετε αυτό, πρέπει να μιλήσετε πρώτα με τον ψυχίατρό σας. Υπάρχουν τρόποι για να επανέλθετε στα κιλά που επιθυμείτε χωρίς να θυσιάσετε την συνολική σας ευεξία. Θυμηθείτε, δεν είναι σοφό να διακόψετε απότομα τα αντικαταθλιπτικά, καθώς μπορεί να εμφανιστούν ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Σάββας Τσανασίδης

Κλινικός Διαιτολόγος MSc

👨‍💼 Μαζί θα πετύχουμε ιδανικότερη διαχείριση βάρους, στοχεύοντας στη βέλτιστη μεταβολική και ορμονική λειτουργία.

LearnNutrition

Συνταγές
Τα αγαπημένα μου

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Υπηρεσίες

Βρείτε τις προσφερόμενες υπηρεσίες μας

Μέτρηση Βασικού Μεταβολισμού Σώματος (RMR testing) με χρήση Fitmate.

Συνδυασμός φυσικής άσκησης με εξατομικευμένη διατροφική παρέμβαση.

Στόχος η ορμονική ισορροπία μέσω της διατροφικής παρέμβασης.

Διατροφικές παρεμβάσεις σε άτομα που δεν μπορούν να συμμετέχουν σε άσκηση.

Εστίαση σε διατροφές χαμηλών θερμίδων και υψηλής πρωτεΐνης με συνδυασμό διαλείπουσας νηστείας.

Εστίαση σε διατροφές χαμηλών υδατανθράκων και ενίσχυση της εντερικής υγείας.

Scroll to Top