Search

Φούσκωμα, κατακράτηση υγρών ή κοιλιακό λίπος; Πώς να τα ξεχωρίζουμε!

Περιεχόμενα:

Facebook
Twitter
Pinterest

Φούσκωμα, κατακράτηση υγρών ή κοιλιακό λίπος; Πώς να τα ξεχωρίζουμε πιο εύκολα;

Πολλές φορές αισθανόμαστε την κοιλιά μας βαριά, πρησμένη ή σφιχτή, αλλά δεν είμαστε σίγουροι τι ακριβώς συμβαίνει.

Ιδιαίτερα κατά την περίοδο ενός προγράμματος απώλειας βάρους, πολλά άτομα συνεχίζουν να νιώθουν ένα πρήξιμο στην περιοχή της κοιλιάς, παρόλο που φαίνεται από τις μετρήσεις ότι χάνουν κοιλιακό λίπος.

  • Είναι ένα φούσκωμα από κάτι που φάγαμε και μας πείραξε;
  • Μήπως το σώμα μας συγκρατεί υγρά;
  • Ή μήπως είναι συσσωρευμένο λίπος;

Ας δούμε πώς να ξεχωρίζουμε αυτές τις περιπτώσεις λίγο πιο εύκολα!

1. Φούσκωμα από τροφές (τυμπανισμός, αέρια)

Το φούσκωμα χαρακτηρίζεται από μια έντονη και άβολη αίσθηση πίεσης, που συχνά συνοδεύεται από αέρια, δυσφορία και πόνο στην κοιλιακή χώρα.
Για παράδειγμα, μπορεί να έχουμε φάει μια σαλάτα με ωμό λάχανο ή ρεβίθια που δεν τα μουλιάσαμε αρκετά και λίγο μετά νιώθουμε την κοιλιά μας σαν ένα μπαλόνι έτοιμο να σκάσει!
Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα μας δυσκολεύεται να χωνέψει συγκεκριμένες τροφές, προκαλώντας συσσώρευση αερίων στο έντερο.

Συνήθως, το φούσκωμα αυτό υποχωρεί μέσα σε λίγες ώρες ή μέχρι την επόμενη μέρα, όταν αδειάσει το πεπτικό μας σύστημα.
Αν λοιπόν το πρήξιμο έρχεται και φεύγει σε σύντομο διάστημα, μάλλον ευθύνεται κάποια τροφή που δεν χωνεύεται σωστά.

2. Κατακράτηση υγρών

Η κατακράτηση υγρών είναι διαφορετική αίσθηση, όπου το πρήξιμο μοιάζει με ένα μόνιμο βάρος, ειδικά στα άκρα, στην κοιλιά, ακόμα και στα δάχτυλα.
Είναι σαν ένα σφουγγάρι που μαζεύει νερό και φουσκώνει!
Συχνά προκαλείται από παράγοντες όπως: η αυξημένη πρόσληψη αλατιού, ορμονικές αλλαγές ή παρατεταμένη ορθοστασία.

Παραδείγματος χάρη, αν φοράμε τα δαχτυλίδια μας ή τα παπούτσια μας και ξαφνικά δυσκολευόμαστε να τα βγάλουμε, αυτό είναι πιθανό σημάδι που υποδεικνύει κατακράτηση υγρών.
Μπορούμε επίσης να δοκιμάσουμε να πιέσουμε απαλά με το δάχτυλό μας την περιοχή της κοιλιάς ή των ποδιών. Αν το δέρμα παραμένει για λίγο βαθουλωμένο προτού επανέλθει, τότε μάλλον διατηρούμε παραπανίσια υγρά στο σώμα.

3. Συσσώρευση λίπους

Το λίπος στην κοιλιά έχει μια σταθερή παρουσία.
Είναι εκεί, μαλακό στην υφή, και δεν επηρεάζεται από το τι φάγαμε σήμερα ή χθες.
Αν η περίμετρος της κοιλιάς αυξάνεται αργά και σταθερά μέσα στους μήνες ή και τα χρόνια, τότε πρόκειται για πραγματική συσσώρευση λίπους και αφορά είτε το υποδόριο λίπος (κάτω από το δέρμα), είτε το σπλαχνικό λίπος που βρίσκεται βαθύτερα, γύρω από τα όργανα.

Συνοπτικά:

Το φούσκωμα είναι προσωρινό και σχετίζεται άμεσα με την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, όπως: αγελαδινό γάλα, ωμά λαχανικά (π.χ. σκληρό μαρούλι, ρόκα, λάχανο), ψωμί ή ζυμαρικά, τηγανητά τρόφιμα, αναψυκτικά με ζάχαρη ή γλυκαντικά κ.α. και συνήθως υποχωρεί μετά από λίγες ώρες, ενώ είναι λιγότερο εμφανές όταν είμαστε νηστικοί.

Αντιθέτως, η κατακράτηση υγρών μπορεί να προκληθεί από αυξημένη πρόσληψη αλατιού και ζάχαρης, παράλληλα με ορμονικούς παράγοντες, όπως αλλαγές στις γυναικείες ορμόνες της περιόδου, χρόνια φλεγμονή, αλλεργίες (αύξηση ισταμίνης) κ.α.

Τέλος, το κοιλιακό λίπος μπορούμε να το αισθανθούμε, καθώς είναι απαλό κατά τη ψηλάφηση με τα δάκτυλα μας, αυξάνεται αργά με την πάροδο του χρόνου και παραμένει ανεξάρτητο από το τι φάγαμε ή ήπιαμε μέσα στην ημέρα μας. 

Τρόποι δράσης:

  • Για το φούσκωμα παρακολουθούμε τη διατροφή μας: Σημειώνουμε ποιες τροφές μας προκαλούν φούσκωμα (μας πρήζουν) και προσπαθούμε να τις περιορίσουμε ή να βρούμε έναν εναλλακτικό τρόπο να τις καταναλώσουμε, όπως: να μουλιάσουμε και να βράσουμε πολύ καλά τα όσπρια (όπως φασόλια, ρεβίθια κ.λπ.), καλό βράσιμο λαχανικών (να μην κάνουν κράτς!), αποφυγή πολλών αναψυκτικών και ιδιαίτερα μαζί με τα γεύματα κ.α.
    Επίσης, καλό είναι να μάθουμε να μασάμε αργά την τροφή μας για να βοηθήσουμε τη διαδικασία της πέψης της τροφής!
  • Μειώνουμε την πρόσληψη αλατιού και ζάχαρης και περιορίζουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, προσθέτοντας περισσότερα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και άφθονο νερό στη διατροφή μας για να βοηθήσουμε τη λειτουργία των νεφρών και να μειώσουμε την κατακράτηση υγρών.
  • Τέλος, προσέχουμε τις μερίδες των γευμάτων μας, επιλέγουμε ισορροπημένα γεύματα και αυξάνουμε τη φυσική δραστηριότητα, ώστε να βοηθήσουμε στην μείωση του κοιλιακού λίπους.

### ⚠️ Σημαντική Σημείωση!

Το ότι κάποιος εμφανίζει φούσκωμα και κατακρατήσεις υγρών όταν ακολουθεί ένα πρόγραμμα διατροφής απώλειας βάρους, αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχει χάσει κοιλιακό λίπος!
Σε αυτές τις περιπτώσεις, το κοιλιακό λίπος μπορεί να μειώνεται, ωστόσο τα ενδεχόμενα φουσκώματα ή/και οι κατακρατήσεις που παρουσιάζουμε μας εμποδίζουν από το να νιώθουμε την κοιλιά μας πιο επίπεδη και ξεφούσκωτη!  

Ελπίζω το άρθρο να σας βοήθησε να κατανοήσετε καλύτερα τις διαφορές μεταξύ αυτών των περιπτώσεων, ώστε να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα, ανάλογα πάντα με την περίπτωση!

Savvas Tsanasidis

Κλινικός Διαιτολόγος MSc

👨‍💼 Μαζί θα πετύχουμε ιδανικότερη διαχείριση βάρους, στοχεύοντας στη βέλτιστη μεταβολική και ορμονική λειτουργία.

LearnNutrition

Recipies
My favorites

Leave a Comment

Your email address will not be published. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Services

Discover our service offering

Diet intervention for individuals who can't exercise.

Focus on diets low-calorie high-protein diets with intermittent fasting regimens.

Focus on diets low in carbohydrates and gut health improvement.

en_US
Scroll to Top