Search
Search
Close this search box.

Οι επιπτώσεις της φρουκτόζης στα κέντρα της όρεξης και την απώλεια βάρους

Περιεχόμενα:

Facebook
Twitter
Pinterest

Οι επιπτώσεις της φρουκτόζης στα κέντρα της όρεξης και κορεσμού. Πόσο μας χορταίνει η φρουκτόζη;

Παρότι οι συνολικές θερμίδες που καταναλώνουμε ημερησίως διαθέτουν τον κεντρικό ρόλο σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους, δεν έχουν όλα τα συστατικά της διατροφής τις ίδιες επιδράσεις στο σώμα μας, καθώς μπορούν να μεταβολίζονται διαφορετικά από αυτό.

Για παράδειγμα, αν και η απομονωμένη φρουκτόζη διαθέτει τις ίδιες θερμίδες με την απλή γλυκόζη, εντούτοις διασχίζει διαφορετικά μεταβολικά μονοπάτια, τα οποία έχουν φανεί ότι μπορεί να μας οδηγήσουν στην ινσουλινοαντίσταση, στην υπερφαγία και στην αυξημένη πρόσληψη θερμίδων.

Η απομονωμένη φρουκτόζη μπορεί:

  • Να προστίθεται σε επεξεργασμένα προϊόντα όπως κέικ, γλυκά, αναψυκτικά, χυμοί, μπισκότα, παγωτά κ.α.
  • Να βρίσκεται σε προϊόντα όπως το σιρόπι αγαύης, τη ζάχαρη, ή το μέλι κ.α.

Η φρουκτόζη μπορεί να υπάρχει και σε φυσικά τρόφιμα, όπως τα περισσότερα φρούτα, ωστόσο οι περισσότερες έρευνες αφορούν κυρίως την απομονωμένη φρουκτόζη που προστίθεται με τη μορφή του σιροπιού (ως σιρόπι φρουκτόζης) ή της ζάχαρης σε αναψυκτικά, γλυκά, πάστες, κρουασάν, παγωτά κ.α.

Η φρουκτόζη μεταβάλλει διαφορετικά τα επίπεδα της ορμόνης γκρελίνης

Συγκεκριμένα, έχει βρεθεί ερευνητικά ότι ισοθερμιδικά γεύματα τα οποία συμπεριέλαβαν 30% των συνολικών θερμίδων από ροφήματα που εμπλουτίστηκαν είτε από φρουκτόζη, είτε από γλυκόζη, οδήγησαν σε διαφορετικές συγκεντρώσεις των ορμονών της λεπτίνης, ινσουλίνης και της ορεξιογόνου ορμόνης γκρελίνης στο αίμα των συμμετεχόντων.  

Αναλυτικότερα, το ρόφημα που περιείχε καθολικά το σάκχαρο φρουκτόζη οδήγησε σε μείωση των επιπέδων της ινσουλίνης και της λεπτίνης, συγκριτικά με το ρόφημα που περιείχε γλυκόζη, ενώ οδήγησε στη διατήρηση υψηλών επιπέδων της ορμόνης γκρελίνης (μια από τις ορμόνες υπεύθυνες για το αίσθημα της όρεξης), καθώς και σε μια ταχύτερη αύξηση των τριγλυκεριδίων του αίματος (λόγω του διαφορετικού μεταβολισμού της φρουκτόζης στο συκώτι).

Η χρόνια κατανάλωση μιας δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, η οποία οδηγεί σε μειώσεις της κυκλοφορούσας ινσουλίνης και της λεπτίνης και σε διατηρούμενα υψηλές συγκεντρώσεις γκρελίνης, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αυξημένη πρόσληψη θερμίδων.

Συμπερασματικά

Σε μια προσπάθεια επίτευξης χαμηλότερου βάρους, αυτό που τελικώς έχει ιδιαίτερη σημασία είναι το πόσες θερμίδες καταναλώσαμε συνολικά στη διάρκεια της ημέρας.

Ωστόσο, κάποια συστατικά της διατροφής, όπως ορισμένα απλά σάκχαρα, μπορεί να μην μας ικανοποιούν (να μην μας χορταίνουν) το ίδιο, συγκριτικά με κάποια άλλα, αδυνατώντας να μεταφέρουν τα σωστά μηνύματα στον εγκέφαλο μας (στα κέντρα του υποθαλάμου) για την καταστολή της όρεξης, με αποτέλεσμα να καταλήγουμε να τρώμε περισσότερο μέσα στην ημέρα.

Μέσα από αυτό το κείμενο μαθαίνουμε ότι η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής με μια προσπάθεια για περιορισμό των επεξεργασμένων προϊόντων υψηλών σε φρουκτόζη μπορεί, όχι μόνο να βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση του σωματικού βάρους μακροπρόθεσμα, αλλά και στη ρύθμιση της όρεξης μας, μειώνοντας τελικώς την υπερφαγία και την υπερκατανάλωση τροφής.

Bibliography:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15181085
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4429636

Savvas Tsanasidis

Κλινικός Διαιτολόγος MSc

👨‍💼 Μαζί θα πετύχουμε ιδανικότερη διαχείριση βάρους, στοχεύοντας στη βέλτιστη μεταβολική και ορμονική λειτουργία.

LearnNutrition

Recipies
My favorites

Leave a Comment

Your email address will not be published. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Services

Discover our service offering

Diet intervention for individuals who can't exercise.

Focus on diets low-calorie high-protein diets with intermittent fasting regimens.

Focus on diets low in carbohydrates and gut health improvement.

en_US
Scroll to Top