Φυσική άσκηση και επίπεδα σακχάρου αίματος
Η καθημερινή φυσική δραστηριότητα βοηθά τα κύτταρα μας να απορροφούν πιο αποτελεσματικά την κυκλοφορούμενη γλυκόζη του αίματος και μάλιστα με έναν μηχανισμό ο οποίος λειτουργεί ανεξάρτητα από την παρουσία της ινσουλίνης στο αίμα!
Θα έχουμε παρατηρήσει πως όταν ασκούμαστε καθημερινά, όταν κοιμόμαστε καλύτερα και όταν έχουμε λιγότερο καθημερινό στρες, το σώμα μας μπορεί να διαχειριστεί πολύ καλύτερα μεγαλύτερες συγκεντρώσεις διαιτητικών υδατανθράκων (σακχάρων) στη διατροφή μας.
Αναφορικά και έπειτα από μια φυσική άσκηση (όπως το περπάτημα, κολύμπι, τρέξιμο κ.α.), τα κύτταρα μας «διψούν» για περισσότερη ενέργεια και γι’ αυτό αυξάνουν την ικανότητα δέσμευσης γλυκόζης από το αίμα, απελευθερώνοντας το από τα υψηλά επίπεδα της!
Οι κυτταρικοί υποδοχείς GLUT4
Συγκεκριμένα, τα κύτταρα μας παράγουν στην επιφάνεια τους συγκεκριμένους υποδοχείς (που ονομάζονται GLUT4), τους οποίους και μπορούμε να παρομοιάσουμε ως «πορτιέρηδες».
Όταν ενεργοποιούνται, αυτοί οι υποδοχείς επιτρέπουν την ελεύθερη είσοδο της γλυκόζης στο εσωτερικό του κυττάρου.
Πως επιδρά η άσκηση στο σάκχαρο αίματος;
Η άσκηση επιδρά θετικά, αυξάνοντας την έκφραση αυτών των κυτταρικών υποδοχέων, έτσι ώστε περισσότερη γλυκόζη να μπορεί να εισέλθει μέσα στο κύτταρο ώστε να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή, ή/και την αποθήκευση ενέργειας.
Αυτό εξηγεί πολλές περιπτώσεις ατόμων που καταφέρνουν να μειώσουν αποτελεσματικά τα υψηλά προ- ή μεταγευματικά επίπεδα σακχάρου, μέσω διεξαγωγής μιας φυσικής δραστηριότητας, ακόμα και μικρής διάρκειας έως και 10-15 λεπτών!
Εντάσσοντας περισσότερη φυσική άσκηση
Συνοπτικά, αν εντάξουμε περισσότερη κίνηση στην καθημερινότητα μας θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε καλύτερα περισσότερους υδατάνθρακες στη διατροφή μας, να μειώσουμε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και να αποτρέψουμε την πιθανή αποθήκευση τους με τη μορφή του σωματικού λίπους, κάτι τι οποίο μπορεί να μη συνέβαινε εν απουσία της άσκησης!
Φυσική άσκηση και αύξηση υποδοχέων GLUT4: