Search
Search
Close this search box.

Αποτελέσματα φυτικής διατροφής στην καρδιαγγειακή νόσο (χωρίς λήψη στατινών).

Περιεχόμενα:

Facebook
Twitter
Pinterest

 

Στη δεξιά πλευρά της εικόνας παρουσιάζεται η αλλαγή της διαμέτρου (μείωση στένωσης) αρτηρίας έπειτα από διατροφική παρέμβαση και συνολική αλλαγή του τρόπου ζωής διαστήματος 32 μηνών.

Συγκεκριμένα, η παρατηρούμενη εικόνα αποτελεί μέρος κλινικής μελέτης των Caldwell B Esselstyn et all, όπου μέσω διενέργειας αγγειογραφήματος αποτυπώθηκε σημαντική μείωση στένωσης στεφανιαίας αρτηρίας (LAD), έπειτα από συνταγογράφηση φυτικής διατροφής χαμηλήσ σε λίπος και αλλαγής τρόπου ζωής διαστήματος 32 μηνών, χωρίς την παράλληλη λήψη φαρμακευτικών ουσιών μείωσης χοληστερόλης (στατίνες).

Δύο πρωτοπόρες και σημαντικές κλινικές μελέτες των Caldwell B Esselstyn στην εφημερίδα της γηριατρικής καρδιολογίας (2017) και Dean Ornish, MD (1998), έχουν αναδείξει πειραματικά το πως η μια φυτική διατροφή χαμηλή σε λίπος είναι δυνατόν όχι μόνο να σταματήσει την εξέλιξη της στεφανιαίας νόσου, αλλά ακόμα και να την αναστρέψει σε ήδη πάσχοντα άτομα, μέσα στα πλαίσια μιας συνολικής αλλαγής του τρόπου ζωής των συμμετεχόντων.

Η συνολική επίδραση της διατροφής αυτής, όχι μόνο σε προληπτικό, αλλά ακόμη και σε θεραπευτικό στάδιο αποτελεί μια παρέμβαση αξιόλογης σημασίας, καθώς επι της παρούσης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα (με κυρίαρχο τη στεφανιαία νόσο), αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Η στεφανιαία νόσος οφείλεται στη δημιουργία πλούσιων σε χοληστερόλη αθηρωματικών πλακών στα τοιχώματα των επικαρδιακών στεφανιαίων αρτηριών, με αποτέλεσμα την στένωση του αυλού τους και την παρεμπόδιση της ροής του αίματος μέσα από αυτές.

Συγκεκριμένα, πενταετής τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη μελέτη παρατήρησε μια σημαντική υποχώρηση της αθηρωματικής πλάκας κατά 3,1% (σχετική βελτίωση κατά 7,9%) στο γκρούπ που ακολούθησε αλλαγές στον τρόπο ζωής (χορτοφαγική διατροφή με 10% λίπος χωρίς πρόσθετα έλαια και επεξεργασμένα προιόντα, αερόβια άσκηση, διαχείριση στρες, διακοπή καπνίσματος), ενώ στο δεύτερο γκρούπ, το οποίο δεν ακολούθησε κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής σημειώθηκε αύξηση της αθηρωματικής πλάκας κατά 11.8%.
Το αποτέλεσμα της έρευνας είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν λάβουμε υπόψιν ότι όλοι εκτός απο 1 άτομο ήταν μη καπνιστές πριν εισέλθουν σε αυτήν τη δοκιμή.

Επιπλέον, σε παρόμοια έρευνα που εξέτασε 12 ασθενείς με υπάρχουσα στεφανιαία νόσο, ανέδειξε σημαντική αναστροφή της νόσου σε 4 από αυτούς έπειτα από χορήγηση χορτοφαγικής δίαιτας, γεγονός το οποίο αναδείχθηκε με ακόλουθο αγγειογράφημα που πραγματοποιήθηκε μετά από 12 έτη παρακολούθησης των ασθενών αυτών.
Το γεγονός αυτό προτείνει πως μια χορτοφαγική διατροφή με μη επεξεργασμένα τρόφιμα, είναι μια μη επεμβατική μέθοδος η οποία μπορεί να εξαλλείψει μελλοντικά καρδιακά συμβάντα, καθώς επίσης και να αναστέψει τη στεφανιαία νόσο σε αρκετούς από τους ασθενείς.

Οι θετικές βιοχημικές επιδράσεις φαίνεται να οφείλονται στη βελτίωση και αποκατάσταση της λειτουργίας των επιθηλιακών κυττάρων και της ικανότητας τους να παράγουν νιτρικό οξύ, καθώς και της ισχυρής αντιοξειδωτικής δράσης της διατροφής αυτής, η οποία μειώνει την οξειδωτική βλάβη που εξελίσσεται στις αθηρωματικές πλάκες των στεφανιαίων αρτηριών.

Εικόνα: Caldwell B Esselstyn et all, 2014: A way to reverse CAD?

Sources
1.Ορισμός στεφανιαίας νόσου:
https://el.wikipedia.org/…/%CE%A3%CF%84%CE%B5%CF%86%CE…
2. 5ετής μελέτη που παρατήρησε υποχώρηση αθηρωματικής πλάκας σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο έπειτα απο μελέτη μεταβολής του ποσοστού στένωσης των στεφανιαίων αρτηριών.
https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/188274
3. 12ετής μελέτη που εξέτασε την αναστροφή της στεφανιαίας νόσου μέσω διενεργίας αγγειογραφήματος.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5466936/
4. Έκθεση της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας για τη χορτοφαγική διατροφή.https://newsroom.heart.org/…/plant-based-diet…
5. Μελέτη θνησιμότητας σε χορτοφάγους και μη χορτοφαγους που αποδέδεται σε καρδιακά επιεσόδια.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10555529/
6 Άλλες μελέτες για τα οφέλη της χορτοφαγικής δαιτροφής σε καρδιακά νοσήματα. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3662288/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4315380/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6356661/

Savvas Tsanasidis

Κλινικός Διαιτολόγος MSc

👨‍💼 Μαζί θα πετύχουμε ιδανικότερη διαχείριση βάρους, στοχεύοντας στη βέλτιστη μεταβολική και ορμονική λειτουργία.

LearnNutrition

Recipies
My favorites

Leave a Comment

Your email address will not be published. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Services

Discover our service offering

Diet intervention for individuals who can't exercise.

Focus on diets low-calorie high-protein diets with intermittent fasting regimens.

Focus on diets low in carbohydrates and gut health improvement.

en_US
Scroll to Top