Search
Search
Close this search box.

5 αποδεδειγμένα οφέλη της κατανάλωσης λεμονιού

Περιεχόμενα:

Facebook
Twitter
Pinterest

Παρακάτω θα παρατηρήσουμε μερικά από τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει η καθημερινή κατανάλωση λεμονιού στο ουροποιητικό, πεπτικό, μυοσκελετικό και καρδιαγγειακό μας σύστημα. Μερικά από αυτά τα οφέλη είναι η ενίσχυση απορρόφησης του διαιτητικού Σιδήρου, ασβεστίου και μαγνησίου, η προστασία από τη δημιουργία πετρών ασβεστίου, καθώς και η βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας.

Το λεμόνι ανήκει στα όξινα φρούτα και συγκεκριμένα στην κατηγορία των εσπεριδοειδών (όπως το πορτοκάλι και το λαιμ) και μέχρι στιγμής έχουν μελετηθεί αρκετά χημικά συστατικά του τα οποία διαθέτουν ευεργετικές βιοχημικές επιδράσεις στο σώμα μας, όπως το κιτρικό οξύ, η βιταμίνη C και η β-κρυπτοξανθίνη (προ-βιταμίνη Α).

1. Πρόληψη-παρεμπόδιση σχηματισμού πετρών στα νεφρά

Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε από τον L. Sur, το 2007, η καθημερινή κατανάλωση περίπου 100ml χυμού λεμονιού αραιωμένου σε 2 λίτρα νερό μπορεί να μειώσει τη συχνότητα σχηματισμού νέων πετρών ασβεστίου στα νεφρά από 1.00 σε 0.13 (πέτρες ανά ασθενή) σε διάστημα ενός χρόνου. Το κιτρικό οξύ, το οποίο βρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις στα λεμόνια δημιουργεί ευδιάλυτα σύμπλοκα με το ασβέστιο, αποτρέποντας μια πιθανή συσσωμάτωση του με οξαλικά οξέα.


2. Ενίσχυση βιοδιαθεσιμότητας δισθενών μετάλλων (Ασβέστιο, Σίδηρος, Μαγνήσιο κ.α.)

A) Ασβέστιο

Η προσθήκη χυμού λεμονιού στα γεύματα μας αποτελεί ένας φυσικός τρόπος ενίσχυσης της βιοδιαθεσιμότητας του διαιτητικού Ασβεστίου και άλλων παρόμοιων δισθενών μετάλλων.Το κιτρικό οξύ του λεμονιού, το οποίο θα το βρούμε και ως πρόσθετο σε συμπληρώματα Ασβεστίου (αναγραφόμενο ως κιτρικό Ασβέστιο) διατηρεί ευδιάλυτο το μέταλλο αυτό σε όλο το μήκος του πεπτικού μας σωλήνα, ενισχύοντας τελικώς τη βιοδιαθεσιμότητα του.


Β) Σίδηρος

Σε μια πειραματική μελέτη η οποία χρησιμοποίησε διάλυμα στο οποίο προστέθηκε χυμός πορτοκαλιού, βρέθηκε ότι η προσθήκη χυμού πορτοκαλιού βοήθησε σημαντικά τόσο στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου, όσο και αυτή του σιδήρου, κάτι το οποίο αποδόθηκε στην συνεργιστική δράση του κιτρικού και του ασκορβικού οξέος (βιταμίνη C) του χυμού.

3. Καλύτερη οστική υγεία

Σύμφωνα με αποτελέσματα πειραματικής έρευνας του 2018, 83 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που κατανάλωσαν καθημερινά και επι διάστημα 5 μηνών ένα ρόφημα ασβεστίου το οποίο περιείχε χυμό λεμονιού παρατήρησαν σημαντικές βελτιώσεις στην απορρόφηση του ασβεστίου, καθώς και σημαντικά μεγαλύτερες αυξήσεις στην οστική πυκνότητα της οσφυϊκής μοίρας σπονδυλικής στήλης, συγκριτικά με το γκρουπ το οποίο κατανάλωσε ρόφημα Ασβεστίου χωρίς το χυμό λεμονιού.

4. Καλύτερη ενυδάτωση (λεμονόνερο)

Οι ηλεκτρολύτες που περιέχει το λεμόνι, όπως το μαγνήσιο, ασβέστιο, το νάτριο και το κάλιο, μπορούν να ενισχύσουν τη περιεκτικότητά του νερού σε μέταλλα και να βοηθήσουν στην καλύτερη κυτταρική ενυδάτωση και ηλεκτρολυτική ισορροπία.

5. Καρδιαγγειακά οφέλη

‘Όπως ισχύει για τα περισσότερα φρούτα, τα λεμόνια περιέχουν σημαντικές συγκεντρώσεις βιταμίνης C και καλίου, θρεπτικά συστατικά που έχει βρεθεί ότι βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στην ενίσχυση της ακεραιότητας των ενδοθηλιακών κυττάρων και στη συνολική βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας.

Sources

Κατανάλωση λεμονιού και Οστική υγεία.
https://www.scirp.org/journal/paperinformation.aspx?paperid=88035

Ενίσχυση βιοδιαθεσθμότητας Ασβεστίου και Σιδηρου με προσθήκη χυμό πορτοκαλιού.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2926077/

Διατροφικές συστάσεις πρόληψης πετρών ουρικού οξέος.
https://www.kidney.org/atoz/content/kidneystones_prevent

Παρεμπόδιση σχηματισμού νέων πετρών Ασβεστίου με καθημερινή λήψη αραιωμένου χυμού λεμονιού.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17382731

Savvas Tsanasidis

Κλινικός Διαιτολόγος MSc

👨‍💼 Μαζί θα πετύχουμε ιδανικότερη διαχείριση βάρους, στοχεύοντας στη βέλτιστη μεταβολική και ορμονική λειτουργία.

LearnNutrition

Recipies
My favorites

Leave a Comment

Your email address will not be published. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Services

Discover our service offering

Diet intervention for individuals who can't exercise.

Focus on diets low-calorie high-protein diets with intermittent fasting regimens.

Focus on diets low in carbohydrates and gut health improvement.

en_US
Scroll to Top