Search
Search
Close this search box.

Ορμονικό σύστημα και διαχείριση βάρους

Περιεχόμενα:

Facebook
Twitter
Pinterest

Ανακαλύπτοντας καλύτερα το ορμονικό μας σύστημα!

Είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε το πως διάφορες ορμόνες συνεργάζονται μεταξύ τους ώστε να ρυθμίζουν τον μεταβολισμό μας, τη διαχείριση βάρους, την αποθήκευση και διανομή του σωματικού λίπους, την μυϊκή και οστική ανάπτυξη, τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος κ.α.

Σκεφτείτε τις ορμόνες ως διαβιβαστές μηνυμάτων, παρόμοια με αυτά που στέλνουμε από το κινητό μας τηλέφωνο.

Σκοπός των ορμονών είναι να διαμεσολαβήσουν έτσι ώστε να μεταφερθεί μια πληροφορία από ένα σημείο του οργανισμού μας σε ένα άλλο.

Για παράδειγμα, ο θυρεοειδής μας αδένας παράγει μια από τις ορμόνες που ρυθμίζουν τον μεταβολισμό μας, η οποία ονομάζεται θυροξίνη.

Η ορμόνη αυτή «ταξιδεύει» μέσω τους αίματος σε όλα τα κύτταρα, με σκοπό να «ενεργοποιήσει» τον μεταβολισμό μας, διαφυλάσσοντας ότι όλες οι βιοχημικές λειτουργίες πραγματοποιούνται με έναν φυσιολογικό και σταθερό ρυθμό.

Η συνεχής παροχή θυροξίνης από τον θυρεοειδή αδένα, καθώς και η επαρκής απορρόφηση της από τα κύτταρα μας, σημαίνουν σταθερά και φυσιολογικά επίπεδα ενέργειας, βάρους, διάθεσης, μυϊκής και οστικής ανάπτυξης, λειτουργίας του πεπτικού συστήματος, θερμοκρασίας του σώματος κ.α.

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε τη λειτουργία των ορμονών και ποιοι είναι οι κύριοι παράγοντες που μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία τους;

Το σώμα μας λειτουργεί καλύτερα και πιο ισορροπημένα όταν του παρέχουμε ένα περιβάλλον όπου επικρατεί η ησυχία, η ηρεμία και η γαλήνη.

Οτιδήποτε στρεσάρει τον οργανισμό μας, αποδιοργανώνει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί.

Θα έχετε παρατηρήσει ότι, υπο συνθήκες στρες, το σώμα μας φαίνεται σαν να «κλειδώνει», να «σφίγγεται», να «παγώνει» κάθε κρίσιμη λειτουργία του!

Δεν είναι τυχαίο ότι στις χώρες όπου οι άνθρωποι έζησαν τα περισσότερα χρόνια, το στρες ήταν σχεδόν μηδαμινό (ή διαχειρίσιμο).

Παράγοντες που επηρεάζουν την ορμονική ισορροπία

Το μακροχρόνιο συναισθηματικό στρες, η έλλειψη ύπνου, τα βαρέα μέταλλα, τα μικρόβια, οι τοξίνες, η ανεπάρκεια σε θρεπτικά συστατικά και οι μακροχρόνιες περιοριστικού τύπου υποθερμιδικές δίαιτες αποτελούν σημαντικοί ορμονικοί διαταράκτες που στρεσάρουν τον οργανισμό μας, διαταράσσοντας τις φυσιολογικές μεταβολικές του λειτουργίες.

Ίσως ένας τρόπος να διαχειριστούμε το συναισθηματικό και νοητικό στρες στη ζωή μας είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι στην πραγματικότητα, ως άνθρωποι, δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα πάντα στη ζωή μας.

Δε μπορούμε να γνωρίζουμε το τι θα συμβεί στο μέλλον, όπως και δεν μπορούμε να είμαστε τέλειοι σε ότι κάνουμε. Θα κάνουμε λάθη και θα μαθαίνουμε από αυτά!

Ίσως έτσι θα καταφέρουμε να μάθουμε να χαλαρώνουμε και να ζούμε περισσότερο στο παρόν, με ευγνωμοσύνη και ευχαριστία.

Στην παρακάτω φωτογραφία παρατηρούμε μερικές από τις σημαντικότερες λειτουργίες των οιστρογόνων, ορμόνες που παράγονται κυρίως από τα γυναίκεια γεννητικά όργανα και ευθύνονται για τη διατήρηση ενός υγιούς μεταβολισμού.

Χωρίς επαρκή έκκριση οιστρογόνων, ο θυρεοειδής αδένας υπολειτουργεί.

Χωρίς επαρκείς θυρεοειδικές ορμόνες, δε δίνεται το έναυσμα στα γυναίκεια γεννητικά όργανα για να παράγουν οιστρογόνα.

Το κλειδί βρίσκεται στην ισορροπία!

Δείτε επίσης:

https://www.learnnutrition.gr/oistrogona-lipos/

Savvas Tsanasidis

Κλινικός Διαιτολόγος MSc

👨‍💼 Μαζί θα πετύχουμε ιδανικότερη διαχείριση βάρους, στοχεύοντας στη βέλτιστη μεταβολική και ορμονική λειτουργία.

LearnNutrition

Recipies
My favorites

Leave a Comment

Your email address will not be published. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Services

Discover our service offering

Diet intervention for individuals who can't exercise.

Focus on diets low-calorie high-protein diets with intermittent fasting regimens.

Focus on diets low in carbohydrates and gut health improvement.

en_US
Scroll to Top