Search
Search
Close this search box.

Θρεπτικό παντζάρι, αλλά χαμηλό σε υδατάνθρακες!

παντζάρι ζύμωση

Περιεχόμενα:

Facebook
Twitter
Pinterest

Θρεπτικό παντζάρι, χαμηλό σε υδατάνθρακες!

Αποτοξινωτικό, χοληνεργικό και υποστηρικτικό του ανοσοποιητικού μας συστήματος, το παντζάρι αποτελεί ένα πολύτιμο και ευεργετικό λαχανικό της εποχής, το οποίο ευνοεί τη λειτουργία του σώματος με ποικίλους τρόπους!

Τα οφέλη του παντζαριού

✅ Ένα από τα συστατικά που κάνει το παντζάρι ιδιαίτερα ξεχωριστό είναι η υψηλή περιεκτικότητα του σε νιτρικά άλατα, προσφέροντας αντιυπερτασική και καρδιαγγειακή προστασία.

Συγκεκριμένα, τα νιτρικά άλατα μεταμορφώνονται από τον οργανισμό μας σε μονοξείδιο του αζώτου, το οποίο βοηθά στη διαστολή και χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων, βελτιώνοντας την αιματική και λεμφική κυκλοφορία.

✅ Η παρουσία των βεταλαΐνών (ουσίες υπεύθυνες για το κόκκινο χρώμα των παντζαριών) του άλφα-λιποϊκού οξέος και των θειωδών αμινοξέων μπορούν να υποστηρίξουν τη λειτουργία του συκωτιού, ενισχύοντας την παραγωγή της γλουταθειόνης, βοηθώντας συνεργικά στις καθημερινές διεργασίες του ηπατικού καθαρισμού και της αποτοξίνωσης.

Παράλληλα, η χολίνη του παντζαριού ενισχύει την παραγωγή και έκκριση της χολής (αποτελεί χολαγωγικό συστατικό), βοηθώντας στην πρόληψη και αποφυγή της δημιουργίας χολόλιθων.

✅ Τέλος, διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, άλφα-λιποϊκό οξύ, μαγνήσιο, φώσφορο και σελήνιο, συστατικά που συνδράμουν στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Ωστόσο, λόγω της υψηλής συγκέντρωσης του σε ζάχαρη (4,8γρ. σακχαρόζης στα 100γρ.), πολλά άτομα ενδεχομένως να περιορίζουν, η ακόμα και να αποφεύγουν την κατανάλωση αυτού του ευεργετικού αμυλώδους λαχανικού, στερούμενοι από τα πολλαπλά οφέλη του!

Εξού και η διεργασία της ζύμωσης!

Μέσω της διαδικασίας της ζύμωσης, τα γαλακτικά βακτήρια που υπάρχουν φυσικώς στις εξωτερικές φλούδες του παντζαριού μετατρέπουν τη ζάχαρη (σακχαρόζη) σε όξινα μεταβολικά προϊόντα, με κυρίαρχο το γαλακτικό οξύ.

Θα έχουμε παρατηρήσει την όξινη γεύση του ξινολάχανου, του κεφίρ, ή του γιαουρτιού.

Όταν μια τροφή ζυμώνεται, το μεγαλύτερο μέρος των σακχάρων της χρησιμεύει ως τροφή για τα βακτήρια που εμπλέκονται στη διαδικασία ζύμωσης (π.χ. γαλακτική ζύμωση), παράγοντας ένα τελικό προϊόν με χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και μειωμένο γλυκαιμικό και θερμιδικό φορτίο.

Στο νέο προϊόν, τα παντζάρια όχι μόνο συνεχίζουν να διατηρούν την ίδια θρεπτική αξία, αλλά τα οφέλη τους πολλαπλασιάζονται, καθώς πλέον μας παρέχουν νεοσύστατα ευεργετικά βακτήρια, καλύτερα απορροφήσιμες βιταμίνες και μέταλλα, όπως και πολλά βακτηριακά ένζυμα!

Για τη συνταγή των ζυμωμένων λαχανικών:

– Παντζάρια (ωμά)

– Καρότα, ή λάχανο ωμό (προαιρετικά)

– Θαλασσινό αλάτι (ανεπεξέργαστο)

– Ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης

– Φιλτραρισμένο νερό, ή νερό πηγής (το προστιθέμενο χλώριο καταστρέφει τα φιλικά βακτήρια)

– Αποστειρωμένο βάζο

Procedure:

  • Κόβουμε τα παντζάρια (και τα υπόλοιπα λαχανικά) στον τρίφτη, αφήνοντας και λίγη από την εξωτερική φλούδα, καθώς οι γαλακτοβάκιλλοι οι οποίοι θα ζυμώσουν το προϊόν μας ζουν κυρίως στην εξωτερική επιφάνεια (φλούδα) των παντζαριών.
  • Προσθέτουμε τα λαχανικά σε ένα μπολ μαζί με το ελαιόλαδο και το αλάτι και ανακατεύουμε.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα σε βάζο και το γεμίζουμε με νερό έτσι ώστε να σκεπάσει τα λαχανικά μας.
  • Αφήνουμε για 2-3 ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου για την έναρξη της ζύμωσης και έπειτα αποθηκεύουμε στο ψυγείο.

Αν έχουμε πεπτικές διαταραχές ξεκινάμε τρώγοντας 1 κ. γλυκού και αυξάνουμε έως και 1 κ. σούπας την ημέρα, καθώς το παντζάρι είναι ιδιαίτερα αποτοξινωτικό, αλλά και υψηλό σε τανίνες, οι οποίες ενδεχομένως σε κάποιους να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές.   

Τα ζυμωμένα λαχανικά είναι χαμηλά σε υδατάνθρακες και πλούσια πηγή πολύτιμων προβιοτικών, βιοδιαθέσιμων βιταμινών, μετάλλων και ενζύμων και γι’ αυτό αξίζει να τα εντάξουμε στη διατροφή μας!

Savvas Tsanasidis

Κλινικός Διαιτολόγος MSc

👨‍💼 Μαζί θα πετύχουμε ιδανικότερη διαχείριση βάρους, στοχεύοντας στη βέλτιστη μεταβολική και ορμονική λειτουργία.

LearnNutrition

Recipies
My favorites

Leave a Comment

Your email address will not be published. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Services

Discover our service offering

Diet intervention for individuals who can't exercise.

Focus on diets low-calorie high-protein diets with intermittent fasting regimens.

Focus on diets low in carbohydrates and gut health improvement.

en_US
Scroll to Top