Το περίφημο τζελ των σπόρων τσία και τα οφέλη της καταναλωσης του
Οι σπόροι τσια έχουν την ιδιότητα να απορροφούν 10πλασια ποσότητα νερού σε σχέση με το βάρος τους, δημιουργώντας μια πηκτή/τζελ όπως της εικόνας, η οποία είναι ουδέτερη σε γεύση και ιδιαίτερα χρήσιμη στη μαγειρική.
Βοηθά στη δυσκοιλιότητα, βελτιώνοντας την εντερική κινητικότητα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε διαλυτή φυτική ίνα.
H διαλύτη φυτική ίνα του αποτελεί πρεβιοτικη τροφή για τη φυσιολογική εντερική μικροχλωριδα μας, διατηρώντας την υγιή.
Η πηκτή αυτή είναι υψηλή σε Μαγνήσιο, Σίδηρο, Ασβέστιο, Σελήνιο, πρωτεϊνη και ω3 λιπαρά οξέα (τα συστατικά αυτά είναι υψηλά βιοδιαθεσιμα στη μορφή τζελ, λόγω της απομάκρυνσης του φυτικού οξέος, μέσω του μουλιασματος σε νερό).
Πως το χρησιμοποιούμε;
Έναντι του αυγού (ασπράδι/κρόκος), σε συνταγές που απαιτούν πηκτικό παράγοντα.
Ως πηκτικό μέσο για χειροποίητο ψωμί χωρίς γλουτένη και χρήση ζύμης, βοηθώντας στην καλύτερη συνοχή των υλικών του.
Έναντι της κρέμας-πουτίγκας, καθώς αποτελεί από μόνο του ένα τζελ, στο οποίο μπορούν να προστεθούν μερικά φρούτα για μια γευστική πουτίγκα.
Πώς να το ετοιμάσουμε;
-Σε ένα μπωλ προσθέτουμε σπόρους τσια και χλιαρό νερό, σε αναλογία 1:3. (π.χ. 1 κ.σουπας σπορους τσια και 3 κ.σουπας νερό).
– Ανακατεύουμε για λίγο με ένα πιρούνι, ώστε να αναμειχθούν καλά τα 2 υλικά.
– Μετά από 2-3 λεπτά επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία (ανακάτεμα), καθώς οι σπόροι έχουν την τάση να συσσωματωνονται μεταξύ τους.
– Μετά από λίγα λεπτά το τζελ σας πρέπει να είναι έτοιμο και να φαίνεται όπως αυτό της εικόνας!
– Το τζελ αυτό είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί για παρασκευές που χρησιμοποιούν αυγά, αλλά και ως συνδετικός κρίκος υλικών σε πολλές συνταγές.
Θα τους βρείτε σίγουρα στα βιολογικά και σε επιλεγμένα σούπερ μάρκετ!