Πανεύκολη νηστίσιμη συνταγή για σπιτικό τυρί (τύπου φέτα) αμυγδάλου σε λίγα λεπτά (Vegan)!
Ετοιμάστε μια εύκολη σπιτική συνταγή για νηστίσιμο (vegan) τυρί από αμύγδαλα, χαμηλή σε θερμίδες, υψηλή σε πρωτεΐνη και λιπαρά και ιδανική για οποιαδήποτε διατροφή!
Μπορούμε να αγοράσουμε ωμά αμύγδαλα, λευκά ή ολόκληρα και να ετοιμάσουμε αυτήν την εύκολη σπιτική συνταγή.
Η αλοιφή αυτή συνδυάζει τα μονοακόρεστα λιπαρά, το μαγνήσιο και το ασβέστιο του αμύγδαλου σε μια παρασκευή με πλούσια και κρεμώδη υφή, η οποία μπορεί να συνοδεύσει τα μεσημεριανά και βραδινά μας γεύματα.
Για το σπιτικό τυρί φέτα αμυγδάλου θα χρειαστούμε:
– 200γρ. λευκά ανάλατα αμύγδαλα (ξεφλουδισμένα)
– 180 γρ. (φιλτραρισμένο) νερό
– Χυμό από 1/2 Λεμόνι
– Λίγο αλάτι
– Προαιρετικά: Πιπέρι, πάπρικα, ρίγανη, σκόρδο
Ακολουθήστε τη διαδικασία:
1️⃣ Αρχικά, μουλιάζουμε αποβραδίς (η τουλάχιστον για 4-5 ώρες) τα λευκά αμύγδαλα σε χλιαρό νερό μαζί με λίγο αλάτι ώστε να μαλακώσουν.
2️⃣ Στραγγίζουμε τα αμύγδαλα και τα προσθέτουμε σε ένα μπλέντερ (ή μίξερ) μαζί με την αναγραφόμενη ποσότητα νερού, καθώς και τα υπόλοιπα υλικά.
3️⃣ Χτυπάμε το μείγμα για λιγότερο από 1 λεπτό, έως ότου λάβουμε μια κρεμώδη και λεία υφή.
4️⃣ Δοκιμάζουμε, προσθέτοντας κατά προτίμηση περισσότερο αλάτι, ή άλλα μπαχαρικά.
Μπορούμε να τη συνοδεύσουμε με πιάτα όπως ψητά λαχανικά, λαδερά, ή όσπρια, αυξάνοντας την πρωτεΐνη και τα καλά μονοακόρεστα λιπαρά του γεύματος, μειώνοντας παράλληλα και το γλυκαιμικό του φορτίο!
Αντέχει στο ψυγείο έως και 1 εβδομάδα.
Μερικά χρήσιμα tips για το τυρί αμυγδάλου:
✅ Μπορούμε να προμηθευτούμε ωμά αμύγδαλα σε οικονομική τιμή στην αγορα σε μεγαλες ποσότητες
✅ Μπορουμε να ξεφλουδίσουμε τα αμύγδαλα, τοποθετώντας τα σε βραστό νερό για περίπου 1 λεπτό (ξεφλουδίζονται πολύ εύκολα με τα χέρια).
✅ Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και γάλα (ρόφημα) αμυγδάλου στη συνταγή, το οποίο θα προσφέρει μια μαλακότερη υφή στο τελικό προϊόν.
✅ Μπορούμε να μεταφέρουμε αυτήν την αλοιφή σε ένα τουλπάνι, στραγγίζοντας το πολύ καλά πάνω από ένα μικρό κατσαρολάκι, έτσι ώστε να το χρησιμοποιήσουμε ως ένα τύπου μαλακό τυρί σε σαλάτες, σάντουιτς κ.α. Το ζουμί που έχει απομείνει στο κατσαρολάκι (γάλα αμυγδάλου) μπορούμε να το πιούμε, ή να το εκμεταλλευτούμε, φτιάχνοντας μια κρέμα, όπως το ρυζόγαλο.
✅ Μπορούμε επίσης να μετατρέψουμε το παραπάνω τυρί σε μια τύπου “τυροκαυτερή”, προσθέτοντας λίγη καυτερή πιπεριά στο μπλέντερ πριν την ανάμειξη.
Ετοιμάστε τη συνταγή και είμαι σίγουρος ότι θα τη λατρέψετε!