Το Ιώδιο ανήκει στην κατηγορία των ιχνοστοιχείων, μικροστοιχεία τα οποία το σώμα μας απαιτεί σε σχετικά μικρές ποσότητες (ίχνη), ωστόσο η παρουσία τους είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη εύρυθμη λειτουργία του.
Στα ιχνοστοιχεία θα συναντήσουμε επίσης τον Σίδηρο, τον Ψευδάργυρο, το Σελήνιο το Βόριο κ.α.
Παρόλο που το Ιώδιο ανακυκλώνεται στο σώμα μας και μάλιστα σε ποσοστό που μπορεί να αγγίξει το 99%, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οι διατροφικές μας συνήθειες, η παρουσία βαρέων μετάλλων σε τρόφιμα, καθώς και διαφόρων ανταγωνιστών της απορρόφησης Ιωδίου (όπως Βρώμιο, Χλώριο και Φθόριο) μπορούν να καταστήσουν δύσκολη την επιτυχή μεταβολική ισορροπία του ιχνοστοιχείου αυτού στον οργανισμό.
Το Ιώδιο θα το βρούμε σε γενικές γραμμές εκεί όπου υπάρχει η θάλασσα, όπως και σε παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς το Ιώδιο της θαλάσσης εξατμίζεται και μέσω της βροχής καταλήγει σε γειτονικά-παραπλήσια εδάφη.
Σε περίπτωση που διαθέτετε τον δικό σας κήπο, τότε τα πράγματα γίνονται ενδιαφέροντα!
Ακολουθούν 2 φυσικοί τρόποι ένταξης Ιωδίου στα λαχανικά του κήπου σας:
1. Νερό θαλάσσης.
Γεμίζουμε αρκετά μπουκάλια με θαλασσινό/ποταμίσιο νερό από μια καθαρή πηγή που προτιμούμε και ποτίζουμε με αυτό τα φυτά του κήπου μας καθημερινά. Τρόφιμα όπως το μαρούλι, κέιλ, πατάτες, φράουλες, είναι φυτά που απορροφούν αρκετό Ιώδιο!
2. Φύκια θαλάσσης (κομπόστ).
Λαμβάνουμε φύκια θαλάσσης, τα χτυπάμε σε μπλέντερ για ομογενοποίηση και τα προσθέτουμε στον κήπο μας, ως μια εξαιρετική μορφή φυτικού λιπάσματος ενισχυμένου σε πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία!
Αν δεν έχουμε τη παραπάνω δυνατότητα, απλώς προμηθευόμαστε ένα βιολογικό λίπασμα με φύκια, ενισχυμένο σε μικροθρεπτικά συστατικά και το προσθέτουμε στο χώμα του κήπου μας. Ιχνοστοιχεία όπως το Ιώδιο, το Σελήνιο και το Βόριο, είναι συστατικά τα οποία εκλείπουν από τις σύγχρονες καλλιέργειες και συνεπώς από την διατροφή μας.
Διατροφικές πηγές:
3. Κρίταμο το θαλασσινό.
Το κρίταμο είναι ένα μικρό φυτό που φυτρώνει συνήθως σε βραχώδεις παραθαλάσσιες περιοχές. Ορισμένες περιοχές το ονομάζουν και αρμύρα.
Είναι φυτό γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπεύτηκες του ιδιότητες και περιέχει σημαντικές ποσότητες μετάλλων, ιωδίου, ω3 και βιταμινών, κάνοντας το ιδανική επιλογή για μια θρεπτική σαλάτα.
4. Νεροκάρδαμο.
Γνωστό από την αρχαιότητα, το φυτό αυτό θα το βρούμε στην Πελοπόννησο και σε διάφορα νησιά με ονομασίες όπως Κάρδαμος (Κέρκυρα), Κάρδαμον (Κεφαλονιά και Ήπειρο), Αγριορόκα (Σίφνο) και Ρόκα του ποταμού (Κέρκυρα). Είναι το γνωστό Κρεσόν, το οποίο συναντούμε σε τρεχούμενα νερά στις άκρες των ρυακιών, στις πηγές, ακόμη και στα έλη, ενώ καλλιεργείται και στα περιβόλια ως σαλατικό.
https://www.haniotika-nea.gr/nerokardamo/
5. Κέλπ νούντλς.
Όπως τα νούντλς ρυζιού, τα νούντλς από φύκια κέλπ είναι μια ενδιαφέρουσα διατροφική πρόταση για την ενίσχυση Ιωδίου στη διατροφή μας. Η γεύση τους είναι σχετικά ουδέτερη, οπότε μπορούν εύκολα να ενταχθούν σε μια συνταγή.
6. Σκόνη κέλπ.
Μπορεί να προστεθεί σε σαλάτες και γεύματα έναντι του προστιθέμενου αλατιού, όπως επίσης και σε ορισμένη ποσότητα στο νερό μαγειρέματος.
7. Φράουλες, κράνα, μπανάνα, μάνγκο, δαμάσκηνα, πατάτα.
Η περιεκτικότητα αυτών των τροφίμων σε Ιώδιο εξαρτάται από τη συγκέντρωση Ιωδίου στο χώμα και την περιοχή καλλιέργειας, καθώς η συγκέντρωση σε Ιώδιο αυξάνεται όσο πλησιάζουμε τις παραθαλάσσιες περιοχές.
8. Συμπληρώματα Ιωδίου.
Σε περιπτώσεις φυσιολογικών καταστάσεων με αυξημένες ανάγκες σε Ιώδιο, όπως η εγκυμοσύνη, ή ο θηλασμός, τα συμπληρώματα Ιωδίου μπορούν να χρησιμοποιηθούν έπειτα από τη σύσταση ειδικού.
Πρώτες ενδείξεις ανεπάρκειας Ιωδίου στο σώμα;
Ο θυρεοειδής, είναι ο αδένας ο οποίος αποθηκεύει τη μεγαλύτερη ποσότητα Ιωδίου στο σώμα και επομένως είναι το κύριο όργανο το οποίο συνήθως θα εκδηλώσει άμεσα συμπτώματα ανεπαρκών επιπέδων Ιωδίου (όπως η εμφάνιση της βρογχοκήλης). Μια επίσκεψη στον ενδοκρινολόγο είναι αρκετή για να μας λύσει την απορία.
Επιπρόσθετα, τα επίπεδα Ιωδίου μπορούν να διερευνηθούν μέσω αιματολογικών εξετάσεων, καθώς και μέσω ενός ποιοτικού τεστ Ιωδίου στη περιοχή του δέρματος.