Πως να ετοιμάσουμε σπιτικό γιαούρτι καρύδας με χρήση προβιοτικών!
✅ Ετοιμασία σε 1 λεπτό, με χρήση προβιοτικών για την διαδικασία της ζύμωσης.
✅ Χωρίς βράσιμο.
✅ Μη αλλεργιογόνο. Δεν περιέχει πρωτείνες ζωικού γάλακτος, ή σόγιας, οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν αλλεργικά συμπτώματα (εξανθήματα, αλλεργική ρινίτιδα, γαστρεντερικές ενοχλήσεις κ.α.) σε παιδιά, ή και ενήλικες.
✅ Η ελαφρώς γλυκιά γεύση του αποτελεί ενδεχομένως μια καλή επιλογή για ένα παιδικό γεύμα.
Το ιδανικό θα ήταν να προμηθευτούμε φρέσκια καρύδα για την παρασκευή του γιαουρτιού. Η παρακάτω συνταγή χρησιμοποιεί πλήρες βιολογικό γάλα καρύδας (αυτό που πωλείται σε μεταλλικό περιέκτη). Αν δεν είναι βιολογικό, ελέγξτε την ετικέτα από το γάλα που θα προμηθευτείτε, έτσι ώστε να μην περιέχει συντηρητικά.
Συστατικά:
🔹 1 κουτί από πλήρες βιολογικό γάλα καρύδας.
🔹 1 κάψουλα από βίγκαν προβιοτικά με πολυάριθμα στελέχη μικροβίων (τα ζητάτε ως προβιοτικά και θα τα βρείτε κυρίως σε τοπικά, ή online φαρμακεία).
Διαδικασία παρασκευής:
1️⃣ Ανοίγουμε και τοποθετούμε το γάλα καρύδας σε αποστειρωμένο βάζο (ή μπώλ) και ανακατεύουμε για ομογενοποίηση (δείτε και το βίντεο).
2️⃣ Ανοίγουμε την κάψουλα προβιοτικών, την προσθέτουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε με ένα ξύλινο (και όχι μεταλλικό) κουτάλι, ώστε τα προβιοτικά να διασπαρθούν μέσα στο μείγμα μας.
3️⃣ Σκεπάζουμε το βάζο με μια πετσέτα και το αφήνουμε σε κλειστό χώρο (όπως τα κλασικά γιαούρτια), προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της ζύμωσης.
4️⃣ Η ζύμωση διαρκεί 48 ώρες (2 ημέρες). Έπειτα, τοποθετούμε σε ψυγείο για λίγες ώρες και το γιαούρτι είναι έτοιμο.
Δείτε την διαδικασία και σε ένα βίντεο:
https://www.youtube.com/watch?v=saA0FhqDnL4
Η ετοιμασία δεν διαρκεί ούτε 1 λεπτό.
Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε μέχρι να ολοκληρωθεί ή ζύμωση. [Η ζύμωση πραγματοποιείται μέσω χρήσης των προβιοτικών, τα οποία ζυμώνουν τα συστατικά της καρύδας, παράγοντας το τελικό προιόν γιαουρτιού].
☑️ Χρησιμοποιώντας προβιοτικά μπορούμε να παρασκευάσουμε οποιοδήποτε άλλο φυτικό γιαούρτι, όπως αμυγδάλου ή σόγιας, με τον ίδιο απλό τρόπο όπως αναφέρθηκε.
☑️ Αν μπορέσουμε ιδανικά να προμηθευτούμε φρέσκιες καρύδες, τότε λαμβάνουμε τη σάρκα τους, την χτυπάμε για λίγο σε μπλέντερ μαζί με τα υγρά της καρύδας μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα. Έπειτα ακολουθούμε την ίδια ακριβώς διαδικασία, τοποθετώντας το εμίγμα σε αποστειρωμένο βάζο και προσθέτοντας τέλος την κάψουλα προβιοτικών.
2 thoughts on “Σπιτικό γιαούρτι καρύδας με προβιοτικά. Εύκολη παρασκευή, ιδανική και για παιδιά!”
Έχει σημασία το είδος των μικροβίων ή είναι κατάλληλα όλα για την παρασκευή βίγκαν γιαουρτιού και τυριών?
Καλημέρα. Όχι, είναι όλα τα προβιοτικά κατάλληλα. Αρκεί να υπάρχει μια ποικιλία μικροβίων με διάφορα στελέχη για είναι επιτυχής η ζύμωση.