Image: www.freepik.com.
Πως να φτιάξουμε εύκολα γιαούρτι σόγιας χρησιμοποιώντας γάλα σόγιας και προβιοτικά, ή έτοιμο γιαούρτι εμποριού.
Ερτοιμάστε σπιτικό γιαούρτι σόγιας:
- Πλούσια πηγή Ασβεστίου και βιταμινών σε νηστευόμενους.
- Χαμηλό σε λιπαρά.
- Εύκολο στην παρασκευή.
- Χωρίς χρήση γιαουρτομηχανής, ή φούρνου.
- Η διαδικασία που ακολουθείται είναι παρόμοια με αυτήν ενός κλασικού παραδοσιακού γιαουρτιού.
Συστατικά:
1 λίτρο βιολογικό ρόφημα/γάλα σόγιας.
2-3 κ. σούπας αγοραστό βιολογικό γιαούρτι σόγιας, ή 1 κάψουλα προβιοτικών.
Διαδικασία:
- Αρχικά θερμαίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζοντας λίγο νερό (περίπου 1 φλ. του καφέ).
- Ρίχνουμε το ρόφημα σόγιας στην κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε ελαφρώς έως μια μέση θερμοκρασία η οποία δεν ξεπερνά τους 40οC [πρακτικά, να μπορούμε να αφήσουμε το δάκτυλο μας μέσα στην κατσαρόλα για 17 δευτερόλεπτα].
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Σε ένα μπολ προσθέτουμε τις 2 κουταλιές του έτοιμου γιαουρτιού καθώς και λίγες κουταλιές από το ζεσταμένο γάλα της κατσαρόλας και ανακατεύουμε ώστε να δέσουμε τα 2 υλικά.
- Προσθέτουμε το μείγμα πάλι πίσω στην κατσαρόλα για ένα τελικό ανακάτεμα.
- Έπειτα, μοιράζουμε το μείγμα σε μπολ, ή πήλινα δοχεία και τα σκεπάζουμε πρώτα με μια βαμβακερή πετσέτα και έπειτα με καπάκι και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος (ιδανικά μπορούμε να τα σκεπάσουμε και με μάλλινες κουβέρτες). Η πετσέτα θα βοηθήσει στην απορρόφηση των υδρατμών προς αποφυγή ενός υδαρούς γιαουρτιού, ενώ διατηρώντας τα ζεστά θα εξασφαλίσουμε τις βέλτιστες συνθήκες για τη ζύμωση του γιαουρτιού.
- Αφού τα αφήσουμε για τουλάχιστον 10 ώρες σε ζεστό μερός, τα μεταφέρουμε για αποθήκευση σε ψυγείο.
- Το γιαούρτι διατηρείται έως και 7 ημέρες.