Search
Search
Close this search box.

Πως να τρώμε με βάση το γλυκαιμικό δείκτη τροφίμων;

γλυκαιμικός δείκτης τροφίμων απώλεια βάρους

Περιεχόμενα:

Facebook
Twitter
Pinterest

Πως να τρώμε με βάση το γλυκαιμικό δείκτη τροφίμων;

Καθημερινά καταναλώνουμε διάφορες τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες και κάποιοι από αυτούς μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα ωφέλιμοι για το σώμα μας, καθώς έχουν υποστεί αρκετή επεξεργασία.

Ένας χρήσιμος τρόπος να καταλάβουμε πόσο επεξεργασμένος είναι ένας υδατάνθρακας, είναι να μετρήσουμε το γλυκαιμικό του δείκτη.

Τι είναι ο γλυκαιμικός δείκτης;

Με λίγα λόγια, ο γλυκαιμικός δείκτης μας αναφέρει το πόσο γρήγορα μπορεί ένα τρόφιμο που περιέχει υδατάνθρακες να ανεβάσει το σάκχαρο στο αίμα μας.

Έτσι, οι υδατάνθρακες από τη ζάχαρη, τα λευκά μακαρόνια και το λευκό ρύζι, τα δημητριακά πρωινού, το μέλι, μαρμελάδες, τους χυμούς φρούτων και τα αναψυκτικά με ζάχαρη, τα γλυκά και λευκά άλευρα κ.α. έχουν την ιδιότητα να απορροφώνται ιδιαίτερα γρήγορα από το σώμα μας, αυξάνοντας απότομα το σάκχαρο στο αίμα.

Αντιθέτως, τα όσπρια, τα πράσινα λαχανικά, τα φρούτα (κυρίως αυτά που τρώγονται με τη φλούδα), τα μούρα και τα βατόμουρα, η βρώμη, το καστανό ρύζι και το ρύζι μπασμάτι, το σπιτικό γιαούρτι 24ωρης ζύμωσης, τα δημητριακά ολικής κ.α. διαθέτουν μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες, βοηθώντας γενικώς στην καλύτερη ομαλοποίηση των μεταγευματικών σακχάρων στο αίμα.

Γιατί η σταθεροποίηση του σακχάρου αίματος είναι σημαντική

Η απότομη αύξηση στου σακχάρου αίματος αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες εμφάνισης μεταβολικού στρες στο σώμα μας, καθώς μπορεί να ενισχύσει τις ορμονικές διαταραχές, να προκαλέσει αύξηση της όρεξης, υπερφαγία και παχυσαρκία, ενώ έχει συσχετιστεί και με νευρολογικές διαταραχές, όπως οι ημικρανίες και η κατάθλιψη.

Επομένως, η διατήρηση των αιματικών σακχάρων σε σταθερά επίπεδα κατά τη διάρκεια της ημέρας, αποτελεί ένα άκρως σημαντικό πλεονέκτημα για μια καλύτερη μεταβολική υγεία.

Παρακάτω θα βρείτε έναν πίνακα με τροφές χαμηλού, μετρίου και υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, ως μια γενική αναφορά.
Αξίζει να ρίξετε μια ματιά:

blog1
fcbbb6460dc1f8d55a1f3a11498966f4
gi5
glykaimikos deikths 1 1 4

Γενικώς, προτιμούμε να αποφεύγουμε όσο μπορούμε τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη ή αν πρέπει να τις καταναλώσουμε να τις συνδυάζουμε με κάποια πρωτεΐνη ή με άλλες τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.

Σάββας Τσανασίδης

Κλινικός Διαιτολόγος MSc

👨‍💼 Μαζί θα πετύχουμε ιδανικότερη διαχείριση βάρους, στοχεύοντας στη βέλτιστη μεταβολική και ορμονική λειτουργία.

LearnNutrition

Συνταγές
Τα αγαπημένα μου

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Υπηρεσίες

Βρείτε τις προσφερόμενες υπηρεσίες μας

Μέτρηση Βασικού Μεταβολισμού Σώματος (RMR testing) με χρήση Fitmate.

Συνδυασμός φυσικής άσκησης με εξατομικευμένη διατροφική παρέμβαση.

Στόχος η ορμονική ισορροπία μέσω της διατροφικής παρέμβασης.

Διατροφικές παρεμβάσεις σε άτομα που δεν μπορούν να συμμετέχουν σε άσκηση.

Εστίαση σε διατροφές χαμηλών θερμίδων και υψηλής πρωτεΐνης με συνδυασμό διαλείπουσας νηστείας.

Εστίαση σε διατροφές χαμηλών υδατανθράκων και ενίσχυση της εντερικής υγείας.

Scroll to Top