Πως να τρώμε με βάση το γλυκαιμικό δείκτη τροφίμων;
Καθημερινά καταναλώνουμε διάφορες τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες και κάποιοι από αυτούς μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα ωφέλιμοι για το σώμα μας, καθώς έχουν υποστεί αρκετή επεξεργασία.
Ένας χρήσιμος τρόπος να καταλάβουμε πόσο επεξεργασμένος είναι ένας υδατάνθρακας, είναι να μετρήσουμε το γλυκαιμικό του δείκτη.
Τι είναι ο γλυκαιμικός δείκτης;
Με λίγα λόγια, ο γλυκαιμικός δείκτης μας αναφέρει το πόσο γρήγορα μπορεί ένα τρόφιμο που περιέχει υδατάνθρακες να ανεβάσει το σάκχαρο στο αίμα μας.
Έτσι, οι υδατάνθρακες από τη ζάχαρη, τα λευκά μακαρόνια και το λευκό ρύζι, τα δημητριακά πρωινού, το μέλι, μαρμελάδες, τους χυμούς φρούτων και τα αναψυκτικά με ζάχαρη, τα γλυκά και λευκά άλευρα κ.α. έχουν την ιδιότητα να απορροφώνται ιδιαίτερα γρήγορα από το σώμα μας, αυξάνοντας απότομα το σάκχαρο στο αίμα.
Αντιθέτως, τα όσπρια, τα πράσινα λαχανικά, τα φρούτα (κυρίως αυτά που τρώγονται με τη φλούδα), τα μούρα και τα βατόμουρα, η βρώμη, το καστανό ρύζι και το ρύζι μπασμάτι, το σπιτικό γιαούρτι 24ωρης ζύμωσης, τα δημητριακά ολικής κ.α. διαθέτουν μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες, βοηθώντας γενικώς στην καλύτερη ομαλοποίηση των μεταγευματικών σακχάρων στο αίμα.
Γιατί η σταθεροποίηση του σακχάρου αίματος είναι σημαντική
Η απότομη αύξηση στου σακχάρου αίματος αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες εμφάνισης μεταβολικού στρες στο σώμα μας, καθώς μπορεί να ενισχύσει τις ορμονικές διαταραχές, να προκαλέσει αύξηση της όρεξης, υπερφαγία και παχυσαρκία, ενώ έχει συσχετιστεί και με νευρολογικές διαταραχές, όπως οι ημικρανίες και η κατάθλιψη.
Επομένως, η διατήρηση των αιματικών σακχάρων σε σταθερά επίπεδα κατά τη διάρκεια της ημέρας, αποτελεί ένα άκρως σημαντικό πλεονέκτημα για μια καλύτερη μεταβολική υγεία.
Παρακάτω θα βρείτε έναν πίνακα με τροφές χαμηλού, μετρίου και υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, ως μια γενική αναφορά.
Αξίζει να ρίξετε μια ματιά:
Γενικώς, προτιμούμε να αποφεύγουμε όσο μπορούμε τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη ή αν πρέπει να τις καταναλώσουμε να τις συνδυάζουμε με κάποια πρωτεΐνη ή με άλλες τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.