Search
Search
Close this search box.

Το πανεπιστήμιο του Harvard συστήνει περιορισμό των γαλακτοκομικών προιόντων.

Περιεχόμενα:

Facebook
Twitter
Pinterest

 

Το πρόσφατο πιάτο υγιεινής διατροφής το οποίο δημιουργήθηκε από εξειδικευμένους επιστήμονες διατροφής στην Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, προτείνει τη μείωση των γαλακτοκομικών προϊόντων στις 1-2 μερίδες καθημερινά.

Όπως αναφέρει το κείμενο:
«Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία πως η κατανάλωση περισσότερων από μια μερίδα γάλακτος την ημέρα θα μειώσει τον κίνδυνο οστικών καταγμάτων. Λόγω των ανεπίλυτων ανησυχιών σχετικά με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών και του προστάτη, μπορεί να είναι συνετό να αποφευχθεί η μεγαλύτερη πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων».

Τι αναφέρεται για το Ασβέστιο όμως;
«Το επαρκές Ασβέστιο είναι το κλειδί για την μείωση του κινδύνου Οστεοπόρωσης. Όμως, η πιο υγιής, ή ασφαλής ποσότητα διαιτητικού Ασβεστίου δεν έχει ακόμη καθοριστεί.
[…] Επιπλέον στοιχεία υποστηρίζουν περαιτέρω την ιδέα ότι οι Αμερικανοί ενήλικες μπορεί να μην χρειάζονται τόσο Ασβέστιο όσο προτείνεται σήμερα (1000mg). Για παράδειγμα, σε χώρες όπως η Ινδία, η Ιαπωνία και το Περού, όπου η μέση ημερήσια πρόσληψη Ασβεστίου είναι μόλις 300 mg ημερησίως (λιγότερο από το ένα τρίτο της σύστασης των ΗΠΑ για ενήλικες ηλικίας 19 έως 50 ετών), η συχνότητα εμφάνισης οστικών καταγμάτων είναι αρκετά χαμηλή. Φυσικά, οι χώρες αυτές διαφέρουν και σε άλλους σημαντικούς παράγοντες, όπως είναι το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας και η ποσότητα του ηλιακού φωτός – οι οποίες θα μπορούσαν να εξηγήσουν τα χαμηλά ποσοστά καταγμάτων».

Οι συστάσεις των επιστημόνων για την πρόληψη της οστεοπόρωσης είναι η επαρκής έκθεση στον ήλιο για πρόσληψη βιταμίνης D, η πρόσληψη Ασβεστίου και από φυτικές πηγές όπως τα σκουρόχρωμα λαχανικά και όσπρια, η πρόσληψη βιταμίνης Κ από τα φυλλώδη λαχανικά, η μείωση του καφέ και της συνολικής πρωτεΐνης και η πρόσληψη βιταμίνης Α με τη μορφή καροτενοειδών από τα καρότα, σπανάκι, γλυκοπατάτα.

Αναφορά από το πανεπιστήμιο Harvard:
https://www.hsph.harvard.edu/…/calcium-full-story/…
To πιάτο της υγιεινής διατροφής του Harvard στην Ελληνική έκδοση:
https://www.hsph.harvard.edu/…/heal…/translations/greek/

Σάββας Τσανασίδης

Κλινικός Διαιτολόγος MSc

👨‍💼 Μαζί θα πετύχουμε ιδανικότερη διαχείριση βάρους, στοχεύοντας στη βέλτιστη μεταβολική και ορμονική λειτουργία.

LearnNutrition

Συνταγές
Τα αγαπημένα μου

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Υπηρεσίες

Βρείτε τις προσφερόμενες υπηρεσίες μας

Μέτρηση Βασικού Μεταβολισμού Σώματος (RMR testing) με χρήση Fitmate.

Συνδυασμός φυσικής άσκησης με εξατομικευμένη διατροφική παρέμβαση.

Στόχος η ορμονική ισορροπία μέσω της διατροφικής παρέμβασης.

Διατροφικές παρεμβάσεις σε άτομα που δεν μπορούν να συμμετέχουν σε άσκηση.

Εστίαση σε διατροφές χαμηλών θερμίδων και υψηλής πρωτεΐνης με συνδυασμό διαλείπουσας νηστείας.

Εστίαση σε διατροφές χαμηλών υδατανθράκων και ενίσχυση της εντερικής υγείας.

Scroll to Top