Πολλά από τα παρακάτω λαχανικά χαρίζουν τη γλυκιά τους γεύση έπειτα από την μαγειρική μεταποίηση τους, καθώς περιέχουν σημαντικά μετρήσιμες συγκεντρώσεις απλών σακχάρων, όπως η φρουκτόζη, η γλυκόζη και ο δισακχαρίτης σουκρόζη (κοινώς ή ονομαζόμενη λευκή ζάχαρη, ή σακχαρόζη), σάκχαρα τα οποία όπως γνωρίζουμε υπάρχουν σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στα γλυκά φρούτα.
Για παράδειγμα 100γρ. κόκκινου λάχανου περιέχουν:
1,7γρ. γλυκόζης, 1,4γρ. φρουκτόζης και 0,6γρ. σουκρόζης (σακχαρόζης), ενώ συγκριτικά 100γρ. πεπονιού περιέχουν:
2,6 γρ. γλυκόζης, 2,9 γρ. φρουκτόζης και 2,4γρ. σουκρόζης.
Παρομοίως, άλλα λαχανικά με την ίδια γευστική επίδραση είναι τα γλυκά κρεμμύδια, η κόκκινη γλυκιά πιπεριά, το λάχανο, τα καρότα (περιέχουν 3,5γρ. σουκρόζης ανα 100γρ.), το καλαμπόκι κ.α.
Πως εξηγείται αυτό το φαινόμενο;
Κατά το μαγείρεμα παρουσιάζεται διάλυση-σπάσιμο των κυτταρικών δομών (μεμβρανών) ενός τροφίμου, με αποτέλεσμα να απελευθερώνονται τα παραπάνω αναφερθέντα σάκχαρα των λαχανικών, τα οποία στην αρχική ωμή έκδοση τους δεν ήταν διαθέσιμα.
Ως αποτέλεσμα τα απελευθερωμένα με το μαγείρεμα πλεόν σάκχαρα, έρχονται σε επαφή με τη γλώσσα μας, προσφέροντας την αίσθηση της γλυκιάς γεύσης.
Πηγή απο nutritiondata, Vegetables high in fructose/sucrose:
https://nutritiondata.self.com/foods-011011000000000000000-2.html?fbclid=IwAR1rf2ujmnnvQbapre-Op38UWZ_BZEEe6xbZT9RkNQSAzqbLUQblUJluYns