Search
Search
Close this search box.

Γιατί μερικά λαχανικά γλυκίζουν κατα το μαγείρεμα;

Περιεχόμενα:

Facebook
Twitter
Pinterest


Πολλά από τα παρακάτω λαχανικά χαρίζουν τη γλυκιά τους γεύση έπειτα από την μαγειρική μεταποίηση τους, καθώς περιέχουν σημαντικά μετρήσιμες συγκεντρώσεις απλών σακχάρων, όπως η φρουκτόζη, η γλυκόζη και ο δισακχαρίτης σουκρόζη (κοινώς ή ονομαζόμενη λευκή ζάχαρη, ή σακχαρόζη), σάκχαρα τα οποία όπως γνωρίζουμε υπάρχουν σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στα γλυκά φρούτα.

Για παράδειγμα 100γρ. κόκκινου λάχανου περιέχουν:
1,7γρ. γλυκόζης, 1,4γρ. φρουκτόζης και 0,6γρ. σουκρόζης (σακχαρόζης), ενώ συγκριτικά 100γρ. πεπονιού περιέχουν:
2,6 γρ. γλυκόζης, 2,9 γρ. φρουκτόζης και 2,4γρ. σουκρόζης.

🌽🥕Παρομοίως, άλλα λαχανικά με την ίδια γευστική επίδραση είναι τα γλυκά κρεμμύδια, η κόκκινη γλυκιά πιπεριά, το λάχανο, τα καρότα (περιέχουν 3,5γρ. σουκρόζης ανα 100γρ.), το καλαμπόκι κ.α.

Πως εξηγείται αυτό το φαινόμενο;
Κατά το μαγείρεμα παρουσιάζεται διάλυση-σπάσιμο των κυτταρικών δομών (μεμβρανών) ενός τροφίμου, με αποτέλεσμα να απελευθερώνονται τα παραπάνω αναφερθέντα σάκχαρα των λαχανικών, τα οποία στην αρχική ωμή έκδοση τους δεν ήταν διαθέσιμα.
Ως αποτέλεσμα τα απελευθερωμένα με το μαγείρεμα πλεόν σάκχαρα, έρχονται σε επαφή με τη γλώσσα μας, προσφέροντας την αίσθηση της γλυκιάς γεύσης.

Πηγή απο nutritiondata, Vegetables high in fructose/sucrose:

https://nutritiondata.self.com/foods-011011000000000000000-2.html?fbclid=IwAR1rf2ujmnnvQbapre-Op38UWZ_BZEEe6xbZT9RkNQSAzqbLUQblUJluYns

Σάββας Τσανασίδης

Κλινικός Διαιτολόγος MSc

👨‍💼 Μαζί θα πετύχουμε ιδανικότερη διαχείριση βάρους, στοχεύοντας στη βέλτιστη μεταβολική και ορμονική λειτουργία.

LearnNutrition

Συνταγές
Τα αγαπημένα μου

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Υπηρεσίες

Βρείτε τις προσφερόμενες υπηρεσίες μας

Μέτρηση Βασικού Μεταβολισμού Σώματος (RMR testing) με χρήση Fitmate.

Συνδυασμός φυσικής άσκησης με εξατομικευμένη διατροφική παρέμβαση.

Στόχος η ορμονική ισορροπία μέσω της διατροφικής παρέμβασης.

Διατροφικές παρεμβάσεις σε άτομα που δεν μπορούν να συμμετέχουν σε άσκηση.

Εστίαση σε διατροφές χαμηλών θερμίδων και υψηλής πρωτεΐνης με συνδυασμό διαλείπουσας νηστείας.

Εστίαση σε διατροφές χαμηλών υδατανθράκων και ενίσχυση της εντερικής υγείας.

Scroll to Top