Πως σχετίζεται η αγορά και κατανάλωση βιολογικών, ή οργανικών μήλων με το εντερικό μικροβίωμα μας;
Το μήλο αποτελεί το συχνότερο καταναλωμένο φρούτο παγκοσμίως και η αγορά βιολογικών ή οργανικών μήλων μπορεί να κρύβει αρκετά προτερήματα.
Αποτελούν σημαντική πηγή νερού, βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων, φλαβονοειδών, μηλικού οξέος και πηκτινών (φυτικές ίνες).
Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε αρκετά εξοικειωμένοι με την έννοια των προβιοτικών (ζωντανοί μικροοργανισμοί οι οποίοι όταν καταναλωθούν σε επαρκείς ποσότητες προσφέρουν αρκετά οφέλη στην υγεία), τα οποία θα βρούμε σε γνωστά ζυμωμένα προϊόντα εμπορίου, όπως το γιαούρτι, το ξινολάχανο και το κεφίρ. Λίγοι από εμάς όμως θα αναμέναμε ότι ένα μήλο θα μπορούσε να περιέχει ένα τεράστιο πλήθος τέτοιων φιλικών μικροοργανισμών και μάλιστα μεγαλύτερο σε μέγεθος και ποικιλομορφία από ότι τα ακριβότερα συμπληρώματα προβιοτικών της αγοράς!
Το μικροβίωμα ενός ολόκληρου οργανικού μήλου.
Αυστραλιανοί ερευνητές μελέτησαν το μικροβίωμα ενός ολόκληρου μήλου (ανάλυση κοτσανιού, φλούδας, σάρκας και σπόρων), ανακαλύπτοντας μέσα σε αυτό 100 εκατομμύρια φιλικά βακτήρια, τα περισσότερα εκ των οποίων συγκεντρώνονταν στον κεντρικό πυρήνα του φρούτου και στους σπόρους του. Καθότι συνήθως οι περισσότεροι αποφεύγουμε να καταναλώνουμε τον πυρήνα του φρούτου όπου παρευρίσκονται και οι σπόροι, ίσως να χάνουμε την ευκαιρία ένταξης ενός εύρους φιλικών βακτηρίων, τα οποία θα μπορούσαν να μας προσφέρουν πολλαπλά οφέλη.
Τα αποτελέσματα αυτά, τα οποία εκδόθηκαν στο περιοδικό Frontiers in Microbiology το 2019, αναδεικνύουν τα οφέλη της λήψης προβιοτικών μέσα από φυσικές πηγές, όπως τα φρέσκα ωμά φρούτα και λαχανικά, τα οποία μαζί με την πρεβιοτική συνεπίδραση των φυτικών ινών τους θα μπορούσαν να προσφέρουν μια σύνθετη συνεργία με τα ήδη προϋπάρχοντα μικρόβια του εντέρου, προωθώντας την ενίσχυση της πέψης και απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών της τροφής μας, καθώς και τη βελτίωση της μεταβολικής υγείας και της λειτουργίας του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Η τροφή αποτελεί έναν από τους κυριότερους τρόπους επαφής μας με τα μικρόβια της φύσης και οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι η διατήρηση και επέκταση της ποικιλομορφίας του εντερικού μικροβιώματος αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι επίτευξης της συνολικής μας υγείας.
Γιατί όμως να ασχοληθούμε με τα προβιοτικά;
Η ονομασία τους, προβιοτικά: προ-βίου, δηλαδή υπέρ της ζωής, φανερώνει την εξαιρετική σημασία αυτών των μικροοργανισμών.
Τα βακτήρια (και άλλοι μικροοργανισμοί) συμμετέχουν στην ενίσχυση της φυσικής μας ανοσίας παράγοντας αντιμικροβιακές ουσίες έναντι άλλων πιθανών εισβολέων, ενώ διαθέτουν ενεργό ρόλο στην σύνθεση πολύτιμων βιταμινών (όπως αυτές του συμπλέγματος Β και η βιταμίνη Κ2), καθώς και των λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου (κυρίως βουτυρικό οξύ), τα οποία αποτελούν τη μοναδική πηγή ενέργειας των επιθηλιακών κύτταρων του παχέος εντέρου με αποτέλεσμα η διαταραχή της σύστασης και ποικιλομορφίας τους να σχετίζεται άμεσα με τη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου παχέος εντέρου.
Οργανικά μήλα σε σχέση με μήλα συμβατικής καλλιέργειας.
Ένα ιδιαίτερο εύρημα της έρευνας ήταν ότι τα οργανικά μήλα συγκέντρωναν ισχυρότερη σύνθεση και ποικιλομορφία βακτηρίων στους ιστούς τους (όπως μέλη των γαλακτοβακίλλων), λόγω των διαφορετικών πρακτικών διαχείρισης συγκριτικά με τα μήλα συμβατικής καλλιέργειας, προτείνοντας ότι σε περιπτώσεις όπου είναι εφικτό, η κατανάλωση οργανικών φρέσκων ακατέργαστων μήλων θα μπορούσε να προσφέρει ισχυρότερα οφέλη στην εντερική και συνολική υγεία μας.
Μολαταύτα, την επόμενη φορά που θα καταναλώσουμε ένα μήλο, ας φροντίσουμε να συμπεριλάβουμε και τον κεντρικό πυρήνα του φρούτου όπου θα βρούμε και περισσότερα πολύτιμα φιλικά βακτήρια!
Βιβλιογραφία:
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmicb.2019.01629/full