Νηστεία Σαρακοστής. Γιατί είναι σημαντικό να προσθέτουμε λίγη οξύτητα στα γεύματά μας;
Μπορεί να μας ακούγεται περίεργο, αλλά όταν προσθέτουμε όξινα στοιχεία – όπως λεμόνι ή το μηλόξυδο– στο φαγητό μας, βοηθάμε το σώμα μας να απορροφήσει καλύτερα σημαντικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία της τροφής.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι λαμβάνουμε περισσότερο ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρο από την τροφή μας, αντί να χάνονται χωρίς να αξιοποιηθούν από τον οργανισμό μας.
Ο ρόλος της βιταμίνης C στην απορρόφηση διαφόρων μετάλλων και ιχνοστοιχείων
Ένα από τα πιο δημοφιλή όξινα στοιχεία είναι η βιταμίνη C, γνωστή και ως ασκορβικό οξύ.
Η βιταμίνη C έχει μια μοναδική ιδιότητα: βοηθά στοιχεία όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο και το μαγνήσιο να απορροφούνται πιο εύκολα, δημιουργώντας μαζί τους ευδιάλυτα σύμπλοκα που είναι πιο εύκολα απορροφήσιμα από το σώμα μας.
Για παράδειγμα, πολλές νηστίσιμες τροφές, όπως το σπανάκι και το ταχίνι, περιέχουν μεν σίδηρο και ασβέστιο, αλλά και άλλες ουσίες, όπως τα οξαλικά και τα φυτικά οξέα που δυσκολεύουν την απορρόφησή τους.
Αν όμως προσθέσουμε μια όξινη τροφή στο γεύμα, όπως λίγο λεμόνι (κιτρικό και ασκορβικο οξύ), μηλόξυδο (μηλικό οξύ), ντομάτα (κιτρικό οξύ) κ.α., το πρόβλημα λύνεται!
Έτσι, αντί να χάνεται ο πολύτιμος σίδηρος καιτο ασβέστιο, το σώμα μας μπορεί τώρα να τον αξιοποιήσει καλύτερα!
Δείτε περισσότερες “τεχνικές λεπτομέρειες” για το πως βοηθούν τα οξέα των τροφίμων στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών σε αυτό το άρθρο:
https://www.learnnutrition.gr/lemoniygeia/
Πρακτικές Ιδέες για Γεύματα που Βοηθούν στην Απορρόφηση Θρεπτικών Συστατικών
Για να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τη νηστίσιμη διατροφή, μπορούμε να εφαρμόσουμε απλές και έξυπνες λύσεις, όπως οι παρακάτω:
✔️ Σπανακόρυζο με λεμόνι – Το λεμόνι όχι μόνο δίνει υπέροχη γεύση αλλά και ενισχύει τη θρεπτική αξία του σπανακιού.
✔️ Σως με ταχίνι και λεμόνι – Ανακατεύουμε ταχίνι με λεμόνι και λίγο νερό για μια νόστιμη σως που ταιριάζει τέλεια σε σαλάτες ή ως ντιπ.
✔️ Ρεβίθια ή αρακάς με ντομάτα και πιπεριά – Η ντομάτα και η πιπεριά είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου από τα όσπρια και τα ρεβίθια.
✔️ Φασολάδα με μηλόξυδο– Λίγο μηλόξυδο στην κλασική φασολάδα κάνει τη διαφορά στη γεύση και στη διατροφική αξία.
✔️ Χυμός πορτοκάλι με ξηρούς καρπούς – Αν καταναλώνουμε ξηρούς καρπούς, μπορούμε να τους συνδυάσουμε με λίγο φυσικό χυμό πορτοκάλι για καλύτερη απορρόφηση μετάλλων και ιχνοστοιχείων.
✔️Σταφίδες και άλλα αποξηραμένα φρούτα που είναι φυσικά πλούσια σε σίδηρο αλλά και όξινα συστατικά.
✔️ Επίσης, φρούτα όπως τα ακτινίδια, το γκρέιπφρουτ, το πορτοκάλι κ.α. είναι πλούσια σε σίδηρο και βιταμίνη C, με χαμηλή εως μηδενικη περιεκτικότητα αντιθρεπτικών ουσιών που εμποδίζουν την απορρόφηση.
Με μικρές, έξυπνες αλλαγές στη διατροφή μας, μπορούμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα θρεπτικά συστατικά των νηστίσιμων τροφών και να δώσουμε στον οργανισμό μας αυτό που πραγματικά χρειάζεται!