Σχετικά με τον
διατροφικο οδηγο
Σε αυτόν τον οδηγό θα εξετάσουμε όλη την πρόσφατη βιβλιογραφία (βιβλιογραφικές ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις πειραματικών μελετών), έως και το έτος 2023, αποτυπώνοντας την αποτελεσματικότητα διαφόρων διαιτητικών παρεμβάσεων στην επίτευξη της μέγιστης επιθυμητής απώλειας βάρους.
Συγκεκριμένα, θα απαντήσουμε στα παρακάτω ερωτήματα:
- Πόσα κιλά έχασαν οι συμμετέχοντες σε αυτές τις μελέτες και σε πόσο διάστημα;
- Τι ποσοστά υδατάνθρακα, πρωτεΐνης, λιπαρών και φυτικής ίνας μπορούμε να συνδυάζουμε στα γεύματα μας για μια ιδανικότερη διαχείριση βάρους;
- Προσφέρουν οι διατροφές υψηλές σε πρωτεΐνη και λιπαρά καλύτερα αποτελέσματα στην απώλεια βάρους και με ποιους μηχανισμούς;
- Είναι η διαλειμματική νηστεία μια προτιμότερη μέθοδος διαχείρισης βάρους;
- Τι συμβαίνει όταν η απλή μείωση των θερμίδων δεν είναι επαρκής;
- Γιατί δεν μπορούμε να φτάσουμε πιο εύκολα σε ένα αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας και να χάσουμε περιττό βάρος;
- Ποιοί παράγοντες διαταράσσουν τον μεταβολισμό μας και πως μπορούμε να καταλάβουμε πότε λειτουργεί σωστά;
- Γιατί τρώμε και ποιοι μηχανισμοί επηρεάζουν την πρόσληψη τροφής;
- Πως να διαχειριστούμε τη χρόνια φλεγμονή και να εξισορροπήσουμε τον μεταβολισμό μας;
- Πως μπορούμε να κινητοποιήσουμε αποτελεσματικά το σπλαχνικό λίπος;
- Πως λειτουργούν τα φάρμακα απώλειας βάρους νέας γενιάς και πως μπορεί μια κατάλληλη διατροφή να μιμηθεί τη δράση τους;
Γιατί τρώμε;
Όπως κάθε έμβιο ον, έτσι και ο άνθρωπος χρειάζεται μια μορφή ενέργειας προκειμένου να επιβιώσει. Αυτήν την ενέργεια την λαμβάνει μέσα από τις τροφές και ποτά που καταναλώνει καθημερινά.
Ταυτόχρονα όμως, θα πρέπει να υπάρχει και ένας τρόπος ελέγχου της προσλαμβανόμενης τροφής έτσι ώστε να μην λαμβάνουμε περισσότερη ενέργεια από τις πραγματικές ανάγκες του οργανισμού μας και οδηγηθούμε στην αποθήκευση περίσσιου σωματικού λίπους.
Προκειμένου να αποτραπεί κάτι τέτοιο, το σώμα μας διαθέτει πολύτιμους μηχανισμούς με τους οποίους ρυθμίζει την ενεργειακή πρόσληψη.
Υπο φυσιολογικές συνθήκες, τρώμε όταν πεινάμε και σταματάμε όταν νιώθουμε το αίσθημα του κορεσμού (το αίσθημα ότι χορτάσαμε).
Έτσι, διατηρείται αυτό που λέμε: Ενεργειακή Ισορροπία.
Το σώμα μας, μέσω αυτών των μηχανισμών ισοσταθμίζει την ενέργεια που λαμβάνει από την τροφή με αυτή που πραγματικά χρειάζεται καθημερινά.
Τι θα συμβεί όμως εάν υπάρξει μια διαταραχή σε αυτούς τους μηχανισμούς διαχείρισης ενέργειας;
Τι θα συμβεί αν το σώμα ξαφνικά απωλέσει την ικανότητα ρύθμισης της ενεργειακής ισορροπίας του, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υπάρξει έλεγχος στην ποσότητα της τροφής που καταναλώνουμε;
Διάφοροι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη διατροφική μας πρόσληψη και να διαταράξουν το ενεργειακό ισοζύγιο.
σχετικο υλικο
Ενεργειακή ισορροπία
Διαταραχές μεταβολισμού
Παράγοντες που επηρεάζουν τον μεταβολισμό
Ο Διατροφικός Οδηγός με όλες τις τελευταίες μελέτες και εξελίξεις στην απώλεια βάρους
Σχετικά με Εμας
Savvas T. Dietitian
"
Dietitian // Blogger
Savvas Tsanasidis
Είμαι ο Σάββας Τσανασίδης, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, απόφοιτος του Τμήματος Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος. Θα με βρείτε στην περιοχή της Ημαθίας, όπου διατηρώ το προσωπικό μου διαιτολογικό γραφείο από το 2018.
Το 2020 ξεκίνησα τις σπουδές μου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διατροφής και Διαιτολογίας του ΔΙ.ΠΑ.Ε, με κατεύθυνση την Κλινική Διατροφή και σκοπό την εξειδίκευση στη διατροφική προσέγγιση και βελτίωση της παρακολούθησης διαφόρων προβλημάτων υγείας.