Search
Search
Close this search box.

Εισαγωγή στην Ωμοφαγική διατροφή.

Τι είναι η ωμοφαγική διατροφή και σε ποια δεδομένα στηρίζεται;

Σύμφωνα με έρευνα του 2019, στον πλανήτη μας υπάρχουν καταγεγραμμένα περίπου 8,7 εκ. είδη ζώων, εκ των οποίων τα 6,5 εκ. είναι χερσαία, ενώ τα υπόλοιπα είδη ζουν σε θάλασσες και ωκεανούς.

zdenek machacek UxHol6SwLyM unsplash

Όλα τα ζώα του πλανήτη μας τρέφονται με μια αποκλειστικά ωμή διατροφή. Η διατροφή τους είναι ειδικά προσαρμοσμένη ανάλογα με το είδος στο οποίο ανήκουν και συνάδει με την ανατομία και την φυσιολογία τους. Για παράδειγμα, ένα σαρκοβόρο λιοντάρι δεν θα προτιμήσει την κατανάλωση μιας φυτικής τροφής, καθώς μπορεί να αναγνωρίσει ενστικτωδώς ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαδίζει με την φυσιολογία του, δεν συνάδει δηλαδή με την διατροφή την οποία είναι βιολογικά πλασμένο να ακολουθήσει.

Η ακολουθία αυτού του τρόπου διατροφής είναι ίσως ένας από τους σημαντικότερους λόγους όπου η παρατήρηση ενός άρρωστου ζώου στην φύση είναι σχετικά σπάνια. Τα ζώα που ζουν στο φυσικό τους περιβάλλον διατηρούν μια φυσιολογική ζωή μακριά από τις ασθένειες και τις σύγχρονες νόσους που έχει γνωρίσει σήμερα ο άνθρωπος.

Επιστημονικά δεδομένα:

Το HEATOX project, ένα 3ετές Ευρωπαικό πρότζεκτ του 2003 στη Σουηδία, πραγματοποίησε την ταυτοποίηση περίπου 800 χημικών ενώσεων επαγόμενων από την θερμική επεξεργασία υδατανθρακούχων τροφών, εκ των οποίων οι 52 χημικές ενώσεις θεωρήθηκαν τελικώς ύποπτες και κατατάχθηκαν ως πιθανώς καρκινογόνες. Μέσα σε αυτές ταξινομήθηκαν αρκετές χημικές ενώσεις που συναντώνται σήμερα στην μαγειρική όπως οι γνωστές αντιδράσεις Maillard (το έντονο ρόδινο χρώμα του ψωμιού και του τόστ, της πατάτας, μπριζόλας, αρτοσκευασμάτων), καθώς και τα προιόντα οξείδωσης λιπιδίων. Μεγαλύτερη έμφαση δώθηκε συνολικά στο συστατικό ακρυλαμίδιο, το οποίο προκύπτει μέσω αντίδρασης ενός αμινοξέος (ασπαραγίνη) και ενός σακχάρου υδατανθρακούχας τροφής όταν αυτή θερμανθεί σε υψηλές θερμοκρασίες. Η συγκέντρωση του ακρυλαμιδίου αυξάνεται σε θερμοκρασίες άνω των 100οC και η παρουσία του συνδέεται με αρκετά ορμονικά και νευροτοξικά προβλήματα.

Επιπρόσθετα, η επεξεργασία και το μαγείρεμα της τροφής μπορεί να καταστρέψει τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες των τροφών όπως η βιταμίνη C και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

markus spiske mvu1 Gzg1tg unsplash

Η ωμοφαγική διατροφή στηρίζεται αρκετά στα παραπάνω επιχειρήματα και προτείνει την κατανάλωση ωμών, ανεπεξέργαστων-αμαγείρευτων τροφών, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και σπόροι, τα ζυμωμένα προϊόντα, καθώς και ορισμένα δημητριακά, οι φύτρες και τα βλαστάρια.

Εφόσον διατηρείται μια ισορροπία μέσω της κατανάλωσης μιας ευρείας γκάμας φυτικών προϊόντων, η διατροφή αυτή μπορεί να αποτελέσει ένα ιδανικό μέσο πρόληψης και ενδεχομένως και αποκατάστασης της σωματικής μας υγείας.

Ας σημειωθεί τέλος ότι η συγκεκριμένη διατροφή δεν αποτελεί μια δίαιτα, καθώς δεν συμβάλει στον θερμιδικό περιορισμό της τροφής. Αντιθέτως, αποτελεί έναν τρόπο ζωής, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει το σώμα να λειτουργεί πιο αρμονικά και αποτελεσματικά,  βελτιώνοντας τα επίπεδα ενέργειας, υγείας και ευεξίας του.

Πως μπορούμε να ξεκινήσουμε;

Η διαδικασία που ακολουθείται κατά την 1η συνεδρία μας είναι η εξής:

  1. Λήψη αναλυτικού ιστορικού (διατροφικού, ιατρικού, φυσικής κατάστασης, καθώς και ιστορικό λήψεως φαρμάκων και συμπληρωμάτων).
  2. Εκτίμηση σωματομετρικών χαρακτηριστικών μέσω εξέτασης του βάρους (μάζας) σώματος και της ανάλυσης σύστασης σώματος (ποσοστό λίπους, νερού, μυικής μάζας). Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα επισκέψεως του γραφείου μπορούμε να βασιστούμε στις δικές σας μετρήσεις, τόσο του βάρους, όσο και των περιφερειών σώματος (μέσω χρήσης μιας απλής μεζούρας).
  3. Ενημέρωση για την πορεία και εξέλιξη της διατροφικής μας παρέμβασης, αναφορές για επένδυση σε κατάλληλο για την διατροφή εξοπλισμό και θέσπιση μελλοντικών στόχων.
  4. Σύνταξη διατροφικού προγράμματος ανάλογη των απαιτήσεων και αποστολή. Πριν την υλοποίηση του διατροφικού προγράμματος θα εξεταστεί η πιθανότητα εφαρμογής συγκεκριμένων πρωτοκόλλων καθαρισμού εντέρου, ή/και ήπατος-χολής για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Θα υπάρξει ενημέρωση κατά τη διάρκεια της συνεδρίας.
  5. Παρακολούθηση και έλεγχος εξέλιξης της διατροφικής μας παρέμβασης μέσω μετρήσεων:
  • Βάρους (μάζας) και περιφερειών σώματος και άλλων σωματομετρικών χαρακτηριστικών.
  • Αρτηριακής πίεσης και καρδιακών σφυγμών. Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης μας βοηθά να επέμβουμε διατροφικά-συμπληρωματικά σε περιπτώσεις όπου αυτό κριθεί απαραίτητο.
  • Θερμοκρασία σώματος. Η μέτρηση της θερμοκρασίας σώματος μας βοηθά να έχουμε μια συνοπτική εικόνα της λειτουργίας του θυρεοειδούς καθ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.
  • Μετρήσεις σακχάρου και κετονών αίματος.
  • Επανεξέταση αιματολογικών παραμέτρων (όπου απαιτείται).

Σε περίπτωση συνεργασίας μέσω διαδικτύου:

  • Οι συνεδρίες μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσω επιλογής μιας online πλατφόρμας όπως το skype, το zoom, το messenger, ή ακόμα και τηλεφωνικά.
  • Η αποστολή του διατροφικού πλάνου γίνεται μέσω e-mail.
  • Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας μας θα αποστέλλεται υποστηρικτικό υλικό (ανάλογο με το εκάστοτε πρόβλημα υγείας) με σκοπό την κινητοποίηση του ατόμου και την απόδοση κινήτρων για την συνέχιση των προσπαθειών του.
  • Η πληρωμή των συνεδριών είναι μηνιαία και μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό της Εθνικής, Alpha Bank, Eurobank, ή και μέσω Paypal.

Για να συνεργαστείτε μαζί μας, ή για οποιαδήποτε σχετική απορία παρακαλώ επικοινωνήστε είτε τηλεφωνικά, είτε συμπληρώνοντας την παρακάτω παρεχόμενη φόρμα.

Βιβλιογραφία.

  • https://esquire.com.gr/epikairotita/periballon/7274/posa-eidi-zoon-uparxoun-ston-planiti
  • https://cordis.europa.eu/project/id/506820/reporting
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/7381#risks

Φόρμα Επικοινωνίας

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της παρεχόμενης φόρμας

Είμαστε διαθέσιμοι για τις ερωτήσεις σας.

 

Scroll to Top