Πώς αντιμετωπίζουμε τις πέτρες στα νεφρά (ουρολιθίαση) με τη διατροφή;
Η λιθίαση του ουροποιητικού συστήματος αποτελεί μία νόσο με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία και την ποιότητα ζωής του ανθρώπου. Ο κίνδυνος εμφάνισης λιθίασης γίνεται όλο και πιο συχνός, ιδιαίτερα ανάμεσα στις γυναίκες, στους νέους άνδρες, αλλά, ακόμα και στα παιδιά.
Συγκεκριμένα, 1 στους 10 ανθρώπους θα εμφανίσει νεφρολιθίαση κατά τη διάρκεια της ζωής του, ενώ το 50% αυτών θα εμφανίσει υποτροπή τα επόμενα 5 χρόνια.
Οι νεφρικοί λίθοι σχηματίζονται όταν στα ούρα συγκεντρώνονται υψηλά επίπεδα ιχνοστοιχείων και αλάτων. Αυτά τα στοιχεία προσκολλώνται μεταξύ τους και δημιουργούν κρυστάλλους και, εν συνεχεία, λίθους. Η περιεκτικότητα των ούρων στα στοιχεία αυτά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το τι τρώμε και πίνουμε.
Όπως είναι αναμενόμενο η διατροφή μας παίζει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία αυτών των λίθων, καθώς επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει πως η αλλαγή της διατροφής είναι αποτελεσματική στην αποφυγή σχηματισμού λίθων εξ αρχής, αλλά και στην εμφάνιση νέων λίθων στο μέλλον.
Παρακάτω, παρατίθενται 5 απλές συμβουλές για την αντιμετώπιση λίθων στο μέλλον μέσω της διατροφής:
#1:Ενυδάτωση
Όταν κάποιος δεν καταναλώνει αρκετά υγρά, οι νεφροί του παράγουν λιγότερα ούρα, με αποτέλεσμα τα ούρα να είναι πιο συμπυκνωμένα, αυξάνοντας τις πιθανότητες σχηματισμού λίθων. Είναι καλό, αναλόγως πάντα και την περίπτωση, να καταναλώνουμε 2-2,5 λίτρα υγρών καθημερινά, τα μισά εκ των οποίων συνιστάται να είναι νερό.
Καλό θα είναι να υπάρχει μία ομότιμη κατανομή κατανάλωσης υγρών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, δηλαδή να μην πίνουμε μεγάλη ποσότητα υγρών σε λίγο χρονικό διάστημα.
Στόχος μας θα πρέπει να είναι η παραγωγή τουλάχιστον 2 λίτρων ούρων την ημέρα. Η διατήρηση επαρκούς ενυδάτωσης είναι ακόμα πιο σημαντική σε περιόδους έντονης ζέστης και υψηλής θερμοκρασίας.
#2 Περιορίζουμε αισθητά το αλάτι.
To αλάτι θεωρείται ένοχο για το σχηματισμό λίθων, καθώς αυξάνει τα επίπεδα ασβεστίου στα ούρα. Προσπαθούμε να αποφεύγουμε το φαγητό από εστιατόρια γρήγορης και μαζικής κατανάλωσης, καθώς και προσυσκευασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα, καθώς συνήθως περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Είναι καλό να διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες τροφίμων, ιδιαίτερα αυτών που καταναλώνουμε συχνά (όπως το ψωμί), καθώς μπορούμε εύκολα να υπερβούμε τα συνιστώμενα ημερησία επίπεδα πρόσληψης.
#3 Πρόσληψη ασβεστίου.
Αντίθετα προς τη γενική πεποίθηση, η πρόσληψη τροφών πλούσιων σε ασβέστιο (1000 mg/ ημερησίως) μπορεί να εμποδίσει την εμφάνιση υποτροπών λιθίασης.Τροφές, όπως το γιαούρτι, το γάλα, τα τυροκομικά, μαζί με κάθε γεύμα, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη λίθων οξαλικού ασβεστίου, που είναι από τους πιο κοινούς τύπους λιθίασης.
#4 Προσθέτουμε όξινα στοιχεία στα γεύματα μας.
Η προσθήκη περισσότερων όξινων στοιχείων στα γεύματα μας, όπως τα εσπεριδοειδή φρούτα (λεμόνια, πορτοκάλια, λάιμ) που είναι πλούσια σε βιταμίνη C, κιτρικό οξύ και κάλιο, μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη των λιθιασικών υποτροπών.
Επίσης τα μήλα και το αφιλτράριστο καλής ποιότητας μηλόξυδο περιέχουν το μηλικό οξύ, ένα οξύ το οποίο βοηθά στην πρόσληψη σχηματισμού λίθων οξαλικού ασβεστίου, δεσμεύοντας τα οξαλικά οξέα της διατροφής πριν συνενωθούν με αυτό.
#5 Μειώνουμε τη ζωική πρωτεΐνη (σε περίπτωση λιθών ουρικού ασβεστίου).
Σε αυτές τις περιπτώσεις προσπαθούμε να καταναλώνουμε μία μικρή μερίδα ζωικής πρωτεΐνης την ημέρα, καθώς η μεγάλη κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης (κρέας, αυγά, θαλασσινά), αυξάνει τα επίπεδα ουρικού οξέος και, κατ᾽επέκταση, τον κίνδυνο εμφάνισης λιθίασης.