Η δυσανεξία σε ένα τρόφιμο αφορά τη δυσκολία (δυσ-ανοχή) του οργανισμού μας στο να πέψει ή/και να αφομοιώσει ένα συστατικό ενός τροφίμου (π.χ. πρωτείνη γλουτένης). Ως αποτέλεσμα μπορεί να εμφανίζουμε πληθώρα συμπτωμάτων όπως φουσκώματα, φλεγμονές, πόνους, δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών, απώλεια βάρους, αδιαθεσία κ.α., για λόγους που ακόμα δεν έχουν απόλυτα διευκρινιστεί.
……………………..
Η Σιδηροπενική αναιμία (αναιμία λόγω έλλειψης Σιδήρου) είναι ένα κοινό σύμπτωμα σε άτομα που παρουσιάζουν κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη).
Ας εξετάσουμε ερευνητικά λοιπόν κατα πόσο η εμφάνιση αναιμίας μπορεί να οφείλεται στη κατανάλωση προιόντων που περιέχουν γλουτένη.
Mια έρευνα εξέτασε 190 ενήλικα άτομα με Σιδηροπενική αναιμία για τη πιθανότητα ύπαρξης δυσανεξίας στη γλουτένη (με λήψεις εντερικής βιοψίας και αιματολογικών τέστ), όπου παρατηρήθηκε ότι 26 απο αυτά τα άτομα (το 13,7%) διαγνώστηκαν με δυσανεξία στη γλουτένη (κοιλιοκάκη).
Έπειτα απο ακολουθία δίαιτας ελεύθερης σε γλουτένη για 24 μήνες, όλοι εκτός απο ένα άτομο κατάφεραν να επαναφέρουν τα επίπεδα Σιδήρου στο αίμα τους .
Σε άλλη έρευνα που εξέτασε 206 άτομα με Σ. αναμία βρέθηκε ότι 30 από τα 206 άτομα (το 14,6%) εμφάνισαν εντεροπάθεια λόγω γλουτένης (έλεγχος με εντερική βιοψία και αντισώματα tTG).
Συγκρίνοντας επομένως τις 2 έρευνες παρατηρούμε τα σημαντικά ποσοστά εμφάνισης δυσανεξίας στη γλουτένη σε άτομα με αναιμία, τα οποία αγγίζουν το 13,7% στη 1η έρευνα και το 14,6% στη 2η.
Συμπερασματικά, ένας έλεγχος για την κοιλιοκάκη θα πρέπει να διεξάγεται σε ενήλικα άτομα που εμφανίζουν Σιδηροπενική αναιμία.
Ταυτόχρονα, η ανάκτηση των επιπέδων Σιδήρου στα άτομα αυτά, μπορεί να εμφανίζεται μεταξύ 6 και 12 μηνών έπειτα απο δίαιτα χωρίς γλουτένη.
1η έρευνα:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11197242
2η ερευνα:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2778123/