Ετοιμάστε υγιεινό και θρεπτικό ρόφημα-γάλα αμυγδάλου, κατάλληλο και για παιδιά!
Λόγω πιθανής δυσανεξίας στη λακτόζη ή αλλεργίας στην πρωτείνη καζεΐνη του αγελαδινού γάλακτος, πολλά άτομα ψάχνουν εναλλακτικές υγιεινές και γευστικές προτάσεις προκειμένου να αντικαταστήσουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Πιο υγιεινό με μικρότερο κόστος
Τα περισσότερα ροφήματα αμυγδάλου στην αγορά έχουν πολύ χαμηλό ποσοστό σε αμύγδαλα, περιέχουν πρόσθετους γαλακτοματοποιητές και γευστικά έκδοχα, ενώ παρόλο που αναφέρουν ότι δεν περιέχουν ζάχαρη, δεν είναι ιδιαίτερα υγιεινά.
Ακόμα και αν δεν ασχολούμαστε με τη μαγιερική, το να φτιάξουμε γάλα αμυγδάλου στο σπίτι είναι αρκετά εύκολο.
Πόσες θερμίδες έχει το σπιτικό ρόφημα αμυγδάλου;
Για 1 μερίδα ενός ποτηριού το σπιτικό ρόφημα αμυγδάλου που θα ετοιμάσουμε περιέχει ~80 θερμίδες.
Θρεπτικό ρόφημα αμυγδάλου. Εύκολη συνταγή χωρίς ζάχαρη!
Recipe by Σάββας ΤσανασίδηςCourse: ΣυνταγέςCuisine: Γλυκά, ΕύκολαDifficulty: Μέτριο4
ποτήρια15
minutes80
kcalΘρεπτικό και υγιεινό ρόφημα-γάλα αμυγδάλου με εύκολο τρόπο!
Συστατικά
180γρ. αμύγδαλα, ωμά με τη φλούδα
750 γρ. νερό
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.σ. χυμό λεμονιού ή βιολογικό μηλόξυδο
- Προαιρετικά:
1 κ.σ. μέλι, ή πάστα από χουρμά ή σταφίδα
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Διαδικασία παρασκευής
- Σε ένα μπολ ή βαζάκι βάζουμε τα αμύγδαλα να μουλιάσουν σε διπλάσια ποσότητα νερού.
Δηλαδή, αν βάλουμε 180 γραμμάρια αμύγδαλα προσθέτουμε 400-500 ml νερού. Δείτε και τις σημειώσεις παρακάτω. - Αφού μουλιάσουν μετά από 12 ώρες, πετάμε το νερό από το βαζάκι και ξεπλένουμε τα αμύγδαλα πολύ καλά με νερό.
- Βάζουμε σε ένα μπλέντερ τα αμύγδαλα, τα 750ml νερό, το εκχύλισμα βανίλιας, το μέλι και χτυπάμε για 2-3 λεπτά.
- Σε ένα μπολ, που έχουμε τοποθετήσει πάνω ένα σουρωτήρι, απλώνουμε μία (υφασμάτινη) πετσέτα ή ένα τουλπάνι.
- Ρίχνουμε όλο το περιεχόμενο του μπλέντερ μέσα και πιέζουμε με δύναμη το μείγμα έτσι ώστε να βγει όλο το “γάλα” του αμυγδάλου, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.
- Αδειάζουμε το γάλα μας σε ένα μπουκάλι και είτε το καταναλώνουμε άμεσα ή το διατηρούμε στο ψυγείο για 3 ημέρες.
Σημειώσεις
- Είναι απαραίτητο να μουλιάσουμε από πριν τα αμύγδαλα, καθώς περιέχουν αντιθρεπτικές ουσίες, όπως το φυτικό οξύ. Το μούλιασμα απομακρύνει τις ουσίες αυτές και σε αυτό βοηθάει αν το νερό στο οποίο μουλιάζουν είναι ζεστό, όξινο και λίγο αλμυρό. Οπότε στο νερό που μουλιάζουμε τα αμύγδαλα προσθέτουμε αλάτι και λίγο χυμό λεμονιού ή βιολογικό μηλόξυδο.
- Μπορούμε να ετοιμάσουμε σπιτικές κρέμες χρησιμοποιώντας ρόφημα αμυγδάλου, ρύζι, κορν φλάουερ, μέλι και βανίλια.
- Την ψίχα από τα αμύγδαλα μπορούμε να την χρησιμοποιήσεουμε για να κάνουμε μπισκότα, ή να την ψήσουμε ώστε να γίνει αμυγδαλόσκονη και να προστεθεί σε γλυκά ή ψωμιά χαμηλών υδατανθράκων.