Ποιά είναι τα ιδανικά επίπεδα (τιμές) της βιταμίνης D στο αίμα;
Παρόλο τις συνεχείς έρευνες, τα ιδανικά επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα εξακολουθούν να συζητούνται μέχρι και σήμερα από πολλούς ερευνητές.
Σύμφωνα με τις οδηγίες της επιτροπής του Συμβουλίου Τροφίμων και Διατροφής (FNB), καθώς και του Ινστιτούτου Ιατρικής (IOM), οι άνθρωποι διατρέχουν κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης D σε συγκεντρώσεις χαμηλότερες από 30 nmol/L, ενώ τα επίπεδα των 50 nmol/L (20 ng/mL) ή και παραπάνω θα πρέπει να θεωρούνται επαρκή για τους περισσότερους.
Αντίθετα, η Αμερικανική Ενδοκρινολογική Εταιρία επισημαίνει ότι, κλινικά, μια συγκέντρωση βιταμίνης D μεγαλύτερη από 75 nmol/L (30 ng/mL) προσδίδει τη μέγιστη επίδραση της βιταμίνης στον μεταβολισμό του ασβεστίου και στη λειτουργία των οστών και των μυών.
Τέλος, συγκεντρώσεις στο αίμα μεγαλύτερες από 125 nmol/L (50 ng/mL) μπορούν να συσχετιστούν με ανεπιθύμητες ενέργειες.
Ο ρόλος της βιταμίνης D, ως μια ορμόνη
Πλέον, έχει αναγνωριστεί ότι η βιταμίνη D δεν εμπλέκεται μόνο στον οστικό μεταβολισμό, αλλά αποτελεί μια ορμόνη, με σημαντικό και ενεργό ρόλο στην μείωση της φλεγμονής, στη διαχείριση του σακχάρου αίματος, στη μυϊκή λειτουργία και κυρίως στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, μειώνοντας τον επιπολασμό και την εκδήλωση αλλεργικών επεισοδίων, όπως και των αυτοάνοσων νοσημάτων.
Συμπερασματικά:
Συμπερασματικά, συστήνεται τα επίπεδα της βιταμίνης D να μην μετρούνται κάτω από τα 30 nmol/L, με επαρκή επίπεδα να αποτελούν μετρήσεις > 50 nmol/L.
Αν και η καθημερινή έκθεση μας στο ηλιακό φως αποτελεί την προτιμώμενη μέθοδο πρόσληψης της βιταμίνης, σε περίπτωση που δεν κριθεί επαρκής, η συμπληρωματική χορήγηση μπορεί να αποβεί απαραίτητη.
Η Αμερικανική Ενδοκρινολογική Εταιρία αναφέρει ότι για να διατηρηθούν τα επίπεδα 25(OH)D στον ορό πάνω από 75 nmol/L (30 ng/mL), οι ενήλικες μπορεί να χρειάζονται τουλάχιστον 37,5 έως 50 mcg (1.500–2.000 IU)/ημέρα συμπληρωματικής βιταμίνης D, ενώ τα παιδιά και οι έφηβοι μπορεί να χρειάζονται τουλάχιστον 25 mcg (1.000 IU)/ημέρα.
Βιβλιογραφία
Οδηγίες του Συμβουλίου Τροφίμων και Διατροφής (FNB) και του Ινστιτούτου Ιατρικής (IOM):
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21646368
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22442278
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21796828