1. Έχει την ίδια γεύση με το κακάο και γι αυτό μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες συνταγές.
2. Το χαρούπι είναι εγχώριο προιόν (παράγεται ευρέως στην Κρήτη), ενώ το κακάο αποτελεί ένα εισαγώμενο προιόν.
3. Το κακάο περιέχει την τοξική καφείνη (η οποία εκτός των άλλων μειώνει και την απορρόφηση Σιδήρου-Ψευδαργύρου), ενώ το χαρούπι δεν περιέχει αυτό το συστατικό.
4. Είναι αυξημένο σε Ασβέστιο και δεν περιέχει οξαλικά οξέα όπως το κακάο, τα οποία επηρεάζουν ως ένα βαθμό την απορρόφηση του μετάλλου αυτού.
5. Περιέχει Βιταμίνες του συμπλέγματος Β, είναι πλούσιο σε Σίδηρο, Μαγνήσιο, Χαλκό, Σελήνιο, Κάλιο, και Ψευδάργυρο.
6. Η σκόνη χαρουπιού είναι χαμηλότερη σε λίπος και σε θερμίδες σε σχέση με την σκόνη κακάο.