Εισαγωγή στη Χορτοφαγική διατροφή.
Η χορτοφαγική διατροφή είναι κατάλληλη για όλες τις ηλικιακές ομάδες και υποστηρίζεται από μεγάλους διεθνείς οργανισμούς, όπως η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία (AHA), η Αμερικανική Ένωση Διαιτολόγων (ADA), η Παιδιατρική Εταιρία του Καναδά (CPS), καθώς και η Βρετανική Ένωση Διαιτολόγων (BDA), ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), μια υγιεινή διατροφή περιλαμβάνει φρούτα λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και προϊόντα ολικής άλεσης, κάτι το οποίο συμβαδίζει και με την Μεσογειακή μας διατροφή, διότι η Μεσογειακή δίαιτα που μελετήθηκε και προωθήθηκε ερευνητικά, ήταν κατά βάση χορτοφαγική.
Η χορτοφαγία είναι ένας οικονομικός τρόπος ζωής, καθώς τα περισσότερα προϊόντα της στα οποία στηρίχθηκε και η Μεσογειακή διατροφή, είναι χαμηλά σε θερμίδες και κόστος, αλλά συνάμα υψηλά σε θρεπτική αξία. Η υψηλή περιεκτικότητα των τροφίμων της σε μη θερμιδογόνα θρεπτικά στοιχεία όπως η φυτική ίνα, οι βιταμίνες, τα μέταλλα-ιχνοστοιχεία και το νερό, προκαλούν το αίσθημα κορεσμού χωρίς όμως να επιβαρύνουν το σώμα μας με επιπλέον θερμίδες. Φυτικά ανεπεξέργαστα προϊόντα όπως τα φρούτα-λαχανικά, το σιτάρι, η ζέα, τα όσπρια, η βρώμη, η πατάτα, το ρύζι, οι ελιές, είναι χαμηλά σε θερμίδες, αλλά πυκνά σε θρεπτική αξία.
Οι περισσότεροι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι και ποιητές ήταν χορτοφάγοι, καθώς πίστευαν ότι η χορτοφαγία δεν έκανε καλό μόνο στο σώμα αλλά και στο πνεύμα, την αποκαλούσαν “αποχή εμψύχων” και καταδίκαζαν την άσκηση βίας, την αφαίρεση της ψυχής και την βρώση των “κατώτερων ζωντανών όντων”, όσων δηλαδή έχουν αίμα και ψυχή.
Οι πιο διάσημοι εξ αυτών ήταν ο μαθηματικός και φιλόσοφος Πυθαγόρας (ιδρυτής της Πυθαγόριας Διατροφής), ο Πλούταρχος με το περίφημο έργο του «Περί Σαρκοφαγίας», ο Πορφύριος με το έργο «Περι αποχής εμψύχων», ο Θαλής ο Μιλήσιος, ο Σωκράτης, ο Εμπεδοκλής, ο Πλάτωνας, ο Απολλώνιος καθώς και ο Αριστοτέλης.
Οι διατροφικές ελλείψεις που μπορεί να συναντήσουμε σε αυτήν τη διατροφή (βιταμίνη Β12, Σίδηρος, Ψευδάργυρος, βιταμίνη D), δε διαφέρουν από μια δίαιτα βασισμένη σε ζωικά προϊόντα, εφόσον οι ίδιες ελλείψεις εμφανίζονται και στις δυο περιπτώσεις και αφορούν το γενικευμένο πληθυσμό (το 39% όλων των Αμερικάνων παρουσιάζει έλλειψη Βιταμίνης Β12, το 14,8% των Ελληνίδων γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας σε Σίδηρο και το 50% του γενικού πληθυσμού στην Ελλάδα σε βιταμίνη D και Μαγνήσιο)(7,8). Άλλωστε, σημαντικά ερευνητικά ερωτήματα θέτονται μέχρι σήμερα, για το πως μπορεί να προκύπτουν αυτές οι διατροφικές ελλείψεις στο γενικό πληθυσμό.
Επιπρόσθετα, οι χορτοφαγικές δίαιτες εμφανίζουν έναν σημαντικό προληπτικό χαρακτήρα έναντι του κινδύνου εκδήλωσης διαφόρων μορφών καρκίνου, αλλά και καρδιαγγειακών νόσων.
Τα χορτοφαγικά αυτά πιάτα είναι σχεδιασμένα για κάθε άτομο οποιασδήποτε ηλικίας, βασισμένα στην εκ προοιμίου μελετηθείσα Μεσογειακή διατροφή, ενώ συμφωνούν με τα διεθνή πρότυπα κορυφαίων γιατρών του είδους, καθώς και κορυφαίων αθλητών που ακολουθούν έναν παρόμοιο τρόπο ζωής.
Πως μπορούμε να ξεκινήσουμε;
Η διαδικασία που ακολουθείται κατά την 1η συνεδρία μας είναι η εξής:
- Λήψη αναλυτικού ιστορικού (διατροφικού, ιατρικού, φυσικής κατάστασης, καθώς και ιστορικό λήψεως φαρμάκων και συμπληρωμάτων).
- Εκτίμηση σωματομετρικών χαρακτηριστικών μέσω εξέτασης του βάρους (μάζας) σώματος και της ανάλυσης σύστασης σώματος (ποσοστό λίπους, νερού, μυικής μάζας). Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα επισκέψεως του γραφείου μπορούμε να βασιστούμε στις δικές σας μετρήσεις, τόσο του βάρους, όσο και των περιφερειών σώματος (μέσω χρήσης μιας απλής μεζούρας).
- Ενημέρωση για την πορεία και εξέλιξη της διατροφικής μας παρέμβασης, αναφορές για επένδυση σε κατάλληλο για την διατροφή εξοπλισμό και θέσπιση μελλοντικών στόχων.
- Σύνταξη διατροφικού προγράμματος ανάλογη των απαιτήσεων και αποστολή.
- Παρακολούθηση και έλεγχος εξέλιξης της διατροφικής μας παρέμβασης μέσω μετρήσεων:
- Βάρους (μάζας) και περιφερειών σώματος και άλλων σωματομετρικών χαρακτηριστικών.
- Αρτηριακής πίεσης και καρδιακών σφυγμών. Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης μας βοηθά να επέμβουμε διατροφικά-συμπληρωματικά σε περιπτώσεις όπου αυτό κριθεί απαραίτητο.
- Θερμοκρασία σώματος. Η μέτρηση της θερμοκρασίας σώματος μας βοηθά να έχουμε μια συνοπτική εικόνα της λειτουργίας του θυρεοειδούς καθ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.
- Μετρήσεις σακχάρου και κετονών αίματος (εφόσον απαιτείται).
- Επανεξέταση αιματολογικών παραμέτρων (όπου απαιτείται).
Σε περίπτωση συνεργασίας μέσω διαδικτύου:
- Η αποστολή του διατροφικού πλάνου γίνεται μέσω e-mail.
- Η πληρωμή των συνεδριών είναι μηνιαία και μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό της Εθνικής, Alpha Bank, Eurobank, ή και μέσω Paypal.
Για να συνεργαστείτε μαζί μας, ή για οποιαδήποτε σχετική απορία παρακαλώ επικοινωνήστε είτε τηλεφωνικά, είτε συμπληρώνοντας την παρακάτω παρεχόμενη φόρμα.
Βιβλιογραφία.
- https://www.newsweek.com/foods-your-heart-vegetarian-diets-are-best-prevention-heart-failure-709894
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19562864?fbclid=IwAR2lFnfPCqsBfdoHy6NIw-iVndYcQGCA93uQXCgMHE-akernvVFOQkpO5FY
- https://www.cps.ca/en/documents/position/vegetarian-diets
- https://www.bda.uk.com/news/view?id=179
- http://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet?fbclid=IwAR3jXsEDo19Epldj3rVwl-zGCR1acvjPzlKUSF15JibVxe_Byis_eHkYPbY
- http://www.staff.uni-giessen.de/~gk1728/downloads/EUB%20A%20Trichopoulou.pdf
- https://academic.oup.com/ajcn/article/71/2/514/4729184 8 http://dspace.aua.gr/xmlui/handle/10329/6325
Φόρμα Επικοινωνίας
Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της παρεχόμενης φόρμας
Είμαστε διαθέσιμοι για τις ερωτήσεις σας.