Τα χημικά φαρμακευτικά συμπληρώματα Σιδήρου μπορεί να παρουσιάσουν σημαντικές παρενέργειες προάγοντας οξειδωτικές βλάβες στο σώμα, οδηγώντας σε σημαντικά προβλήματα υγείας όπως φλεγμονές, ηπατική νόσο και καρκίνο (ιδιαίτερα σε χρόνιους χρήστες)(1).
Οι φυσικοί χυμοί λαχανικών είναι ένας σημαντικός μη επεμβατικός και οικονομικός τρόπος βελτίωσης των αιματολογικών παραμέτρων, χωρίς την παρουσίαση ιδιαίτερων παρενεργειών όπως οι παραπάνω.
1. Χυμός με βάση το ωμό παντζάρι.
Ο χυμός από παντζάρι συνεισφέρει στη βελτίωση των επιπέδων αιμοσφαιρίνης στο αίμα(2). Συγκεκριμένα, σε πειραματική έρευνα στην οποία συμμετείχαν 60 έφηβα κορίτσια, βρέθηκε ότι η συμπλήρωση με 100ml χυμό από παντζάρι καθημερινά για 20 ημέρες οδήγησε σε σημαντική βελτίωση των επιπέδων αιμοσφαιρίνης (από 10,04 σε 12,67 κατα μέσο όρο) σε σύγκριση με τις έφηβες που δεν κατανάλωσαν το χυμό στο πείραμα (control group) και παρουσιάσαν χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης (10,14 κατά μέσο όρο)(2).
Επίσης, σε παρόμοια έρευνα, βρέθηκε ότι η χορήγηση 200ml χυμού παντζαριού σε γυναίκες αθλήτριες ποδοσφαίρου για 6 εβδομάδες και 2 ώρες πριν την προπόνηση, οδήγησε σε σημαντικές αυξήσεις στον αιματοκρίτη, την αιμοσφαιρίνη, τον Σίδηρο αίματος με μείωση στην TIBC (Ολική δεσμευτική ικανότητα Σιδήρου), σε σύγκριση με τα άτομα (control group) που δεν κατανάλωσαν τον χυμο αυτό(3.
2. Χυμός Σιταρόχορτου (υψηλός σε χλωροφύλλη).
Ο φυσικός χυμός από σιταρόχορτο έχει μελετηθεί για τις πιθανές επιδράσεις του στη διαχείρηση της αναιμίας.
Είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε φυσική χλωροφύλλη (δομή παρόμοια της αιμοσφαιρίνης), φολλικο οξύ και σίδηρο(4).
Μελέτες που έχουν διεξαχθεί συσχετίζουν την κατανάλωση του με βελτίωση των επιπέδων αιμοσφαιρίνης(4,6,7), καθώς και με την πιθανώς καλύτερη διαχείρηση της μεσογειακής αναιμίας σε παιδιά(5,6).
– Άλλα πράσινα λαχανικά και βότανα πλούσια σε χλωροφύλλη και Σίδηρο που ίσως μπορούν να προσφέρουν παρόμοια δράση με αυτή του σιταρόχορτου, είναι ο μαιντανός, το σπανάκι, η σπιρουλίνα, τα παντζαρόφυλλα, καθώς και άλλα πράσινα λαχανικά.
– Μπορείτε να παρασκευάσετε θρεπτικούς χυμούς χρησιμοποιώντας αρκετά από τα παραπάνω λαχανικά με προσθήκη λεμονιού, ή πράσινου μήλου για τη διαχείρηση της έντονης γεύσης τους.
Πηγές:
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC340385/
2. http://iosrjournals.org/…/papers/vol2-issue1/C0210913.pdf
3. http://jkums.com/en/articles/82300.html
4. https://www.austinpublishinggroup.com/…/ijns-v2-id1014.php
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5947926/
6. http://www.chemijournal.com/…/vol2issue4/PartA/2-3-9.1.pdf
7. http://www.iosrjournals.org/…/Version-4/I1102045764.pdf
1 thought on “Ο ρόλος των φρέσκων χυμών λαχανικών στην αναιμία. Τι αναφέρουν οι πειραματικές μελέτες.”
Καλησπέρα σας και ευχαριστώ από καρδιάς για τα πολύτιμα άρθρα σας.
Η ερώτησή μου: γιατί το πράσινο μήλο συστήνεται σε όλους τους χυμούς λαχανικών, ακόμη και για διαβητικούς, για τους οποίους αποκλείονται οι χυμοί φρούτων; Ποιές οι ιδιότητές του, για τις οποίες προτιμάται σε σχέση με τα υπόλοιπα μήλα;
Η δεύτερη ερώτησή μου αφορά την γυναίκα μου: έχει καιρό που σπάζουν, σκίζονται κάθετα, τα νύχια τ ων χεριών της. Προφανώς κάτι της λείπει. Τί;
Σας ευχαριστώ θερμότατα!