Η παρασκευή χυμών από φρούτα και λαχανικά είναι ένας γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος να «βομβαρδίσουμε» άμεσα το σώμα μας με μια πληθώρα πολύτιμων βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων και βιοενεργών αντιοξειδωτικών, προκειμένου να αναπληρώσουμε τις ημερήσιες θρεπτικές μας ανάγκες, να βελτιώσουμε το αντιοξειδωτικό μας προφίλ, να τονώσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να ενισχύσουμε την υγεία του καρδιαγγειακού και κυκλοφορικού μας συστήματος!
Λίγοι από εμάς μπορούμε να καταναλώσουμε αρκετές κούπες σαλατικών καθημερινά και πόσο μάλλον να διαχειριστούμε τις σκληρές φυτικές τους ίνες και κυτταρικές δομές (όπως αυτές των ωμών λαχανικών), όμως οι περισσότεροι θα μπορούσαμε να εντάξουμε ένα μικρό συμπυκνωμένο χυμό λαχανικών στη διατροφή μας!
Η θρεπτική αξία των χυμών
Οι χυμοί των φρούτο-λαχανικών συγκεντρώνουν άμεσα απορροφήσιμους ηλεκτρολύτες, όπως το Νάτριο στο σέλερι, το Κάλιο και Ασβέστιο στο πορτοκάλι, το μαγνήσιο στο σπανάκι, καθώς και σίδηρο και φυλλικό οξύ στο πορτοκάλι και στο παντζάρι, σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Α (καρότο, κολοκύθα) και υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.
Παράλληλα, η πληθώρα των άγνωστων ακόμα φυτοθρεπτικών συστατικών που περιέχουν (όπως πολυφαινόλες, καροτενοειδή, αντιοξειδωτικά κ.α.) συμβάλλει θετικά στην υγεία μας με τρόπους οι οποίοι δεν είναι ακόμα απολύτως κατανοητοί και γι’ αυτό άλλωστε δεν μπορούν να προσομοιαστούν ακόμη και στα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής της αγοράς!
Ποιοι ωφελούνται ιδιαίτερα από την ένταξη χυμών;
Η παρασκευή χυμών παρουσιάζει ιδιαίτερη σημασία σε άτομα που εμφανίζουν πεπτικές διαταραχές, όπως θέματα δυσπεψίας, δυσκολίας στη μάσηση, δυσκοιλιότητα, φουσκώματα, εντερική διαπερατότητα και χρόνιες φλεγμονές, καταστάσεις που δυσκολεύουν την επαρκή πρόσληψη, πέψη και απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών της διατροφής.
Ως αποτέλεσμα, μπορούν να εμφανιστούν ανεπάρκειες σε σημαντικά θρεπτικά στοιχεία, καθώς και προβλήματα στη συνολική λειτουργία του σώματος.
Ας σημειωθεί ότι οι φυσικοί χυμοί δεν αντικαθιστούν μια ποιοτική και θρεπτική διατροφή, αλλά τη συμπληρώνουν, καλύπτοντας ένα μεγάλο φάσμα θρεπτικών συστατικών τα οποία μπορεί να μην ήταν διαθέσιμα εξαρχής (λόγω για παράδειγμα της ανεπαρκούς μάσησης της τροφής, πεπτικών διαταραχών, ή/και ενός κακού συνδυασμού τροφίμων στα γεύματα μας).
Μπορούμε να παρασκευάσουμε διάφορους χυμούς στο σπίτι μας, ανάλογα με τη κατάσταση της υγείας και τους διατροφικούς μας στόχους.
Μερικές συνταγές σπιτικών χυμών:
🍒 Χυμός αύξησης σιδήρου, αιμοσφαιρίνης και αιματοκρίτη με παντζάρι, καρότο, πράσινο μήλο και προσθήκη χλωρέλλας (πλούσια σε φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β12 και σίδηρο).
🍋 Αντιφλεγμονώδης χυμός με τζίντζερ, καρότο, κουρκουμά, λεμόνι και βατόμουρα.
🥬 Αντιδιαβητικός χυμός με πράσινο μήλο, τζίντζερ, κέιλ ή σπανάκι, καρότο και αγγουράκι.
🥕 Χυμός αύξησης βιταμίνης Α, με καρότο, σπανάκι, κολοκύθα και πράσινο μήλο.
🍎 Ήπιος χυμός για το πεπτικό σύστημα, με καρότο, σέλερι και πράσινο μήλο.
🍊 Χυμός αύξησης βιταμίνης C με πορτοκάλι, σπανάκι και κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης.
Επιλέγουμε όσο μπορούμε οργανικά προϊόντα, ενώ οι ποσότητες αφορούν ξεχωριστά την κάθε περίπτωση.
Μπορούμε επίσης να πειραματιστούμε με διάφορες συνταγές, πάντοτε με μικρές ποσότητες αρχικά έτσι ώστε να παρατηρούμε πως αντιδρά το σώμα μας στα διάφορα συστατικά των χυμών.
Σάββας Τσανασίδης
Κλινικός Διατροφολόγος MSc