Φρέσκος χυμός για αύξηση αιματοκρίτη και αιμοσφαιρίνης στη σιδηροπενική αναιμία
Η παρασκευή χυμών από φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι ένας γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος να «βομβαρδίσουμε» άμεσα το σώμα μας με μια πληθώρα πολύτιμων βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων και βιοενεργών αντιοξειδωτικών προκειμένου να αναπληρώσουμε τις ημερήσιες θρεπτικές μας ανάγκες, να βελτιώσουμε το αντιοξειδωτικό μας προφίλ, να τονώσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να ενισχύσουμε την υγεία του καρδιαγγειακού και κυκλοφορικού μας συστήματος.
Ο λόγος που οι παρακάτω χυμοί είναι αποτελεσματικοί στην επιδιόρθωση της σιδηροπενικής αναιμίας και στην αύξηση του αιματοκρίτη και της αιμοσφαιρίνης, είναι επειδή στην υγρή μορφή του χυμού συγκεντρώνονται μεγαλύτερες ποσότητες εύκολα απορροφήσιμων συστατικών: όπως η χλωροφύλλη, ο σίδηρος, το φολλικό οξύ, η βιταμίνη C και άλλα πολύτιμα φυτοθρεπτικά στοιχεία.
– Ιδανικοί και δροσεροί για τις θερμές περιόδους του καλοκαιριού, καθώς και σε όσους αποφεύγουν για οποιοδήποτε λόγο την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αιμικό σίδηρο (όπως το κόκκινο κρέας και το συκώτι).
Αν έχουμε θέματα διαχείρισης σακχάρου (που πιθανώς εμφανίζονται ως πονοκέφαλοι, πτώση ενέργειας, ζαλάδες, υπνηλία και αδιαθεσία λίγη ώρα μετά την κατανάλωση των χυμών), τότε είναι προτιμότερο:
– Να αραιώσουμε τους φρέσκους χυμούς με λίγο νερό και να τους πίνουμε με αργό ρυθμό.
– Να πίνουμε τους χυμούς λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια ενός γεύματος (ιδανικό και για στομαχικές διαταραχές).
Το μόνο που απομένει είναι ο χρόνος που θα χρειαστεί να τους παρασκευάσουμε. Διαφορετικά, μπορούμε να επισκεφτούμε ένα χυμοποιείο της περιοχής μας, το οποίο μπορεί να μας ετοιμάσει ένα φρέσκο χυμό!
Λίγοι από εμάς μπορούμε να καταναλώσουμε αρκετές κούπες σαλατικών καθημερινά και πόσο μάλλον να διαχειριστούμε τις σκληρές φυτικές τους ίνες και κυτταρικές δομές (όπως αυτές των ωμών λαχανικών), όμως οι περισσότεροι θα μπορούσαμε να εντάξουμε ένα μικρό συμπυκνωμένο χυμό λαχανικών στη διατροφή μας!
Μια πρόταση χυμού:
- 100 ml παντζάρι
- 100 ml καρότο
- 100 ml πράσινο μήλο
Δείτε το άρθρο και τη σχετική βιβλιογραφία της αποτελεσματικότητας των χυμών στο παρακάτω λινκ: