Πως μπορεί η ζάχαρη να συμβάλλει στην κατακράτηση υγρών;
Εκτός από την υπερπρόσληψη αλατιού, η κατανάλωση ζάχαρης μπορεί και αυτή να συμβάλει στην αύξηση της κατάκτησης υγρών στο σώμα μας.
Συγκεκριμένα, η υπερκατανάλωση ζάχαρης και επεξεργασμένων υδατανθράκων μπορεί να οδηγήσει σε ινσουλινοαντίσταση και συνοδή αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης στο αίμα, μια κατάσταση ιδιαίτερα αισθητή σε άτομα με προδιάθεση εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη.
Η ινσουλίνη είναι μια αναβολική ορμόνη και τα χρόνια υψηλά επίπεδα της στο αίμα προωθούν την αποθήκευση σωματικού λίπους, ενώ μέσω της επίδρασης τους στα νεφρά ενισχύουν την κατακράτηση νατρίου και υγρών.
Σε τι διαφέρουν όμως τα φρούτα από τη ζάχαρη και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες;
Τα φρέσκα ολόκληρα φρούτα εκτός από τα φυσικά τους σάκχαρα περιέχουν:
1. Υψηλές συγκεντρώσεις καλίου, ένα μέταλλο που βοηθά στην ρύθμιση της υδατικής ισορροπίας του σώματος. Ταυτόχρονα, τα φρούτα είναι ιδιαίτερα χαμηλά σε νάτριο και αυτή η αναλογία των συγκεκριμένων μετάλλων επιτρέπει την επιτυχή απομάκρυνση των κατακρατούμενων υγρών και την αποτελεσματικότερη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
2. Περιέχουν κατά βάση 85-97% νερό. Η επαρκής πρόσληψη υγρών στη διατροφή μας είναι απαραίτητη και υποστηρικτική στο νεφρικό έργο προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αποβολή των περίσσιων υγρών από το σώμα μας.
3. Αντιοξειδωτικά. Έχει αποδειχθεί ερευνητικά ότι οι διάφορες βιοδραστικές ενώσεις που περιέχονται στα εκχυλίσματα ροδιού (χυμός) μπορούν να βελτιώσουν τα επίπεδα γλυκόζης νηστείας και την λειτουργία των β-παγκρεατικών κυττάρων, εξισορροπώντας τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα. Παρομοίως, έρευνες που μελετούν τα διάφορα αντιοξειδωτικά και τις βιοενεργές ενώσεις που ανευρίσκονται σε διάφορα είδη μούρων (φρέσκα ή κατεψυγμένα), αναφέρουν την ικανότητα τους να βελτιώνουν τις μεταγευματικές αποκρίσεις στην ινσουλίνη, ισορροπώντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Επιλέγοντας τα φρούτα στις συνταγές μας.
Τα φρούτα μπορούν να καλύψουν την ανάγκη μας για τη γλυκιά γεύση με έναν εύκολο και υγιεινό τρόπο, ενώ είναι πλούσια σε νερό, ηλεκτρολύτες βιταμίνες, φυτική ίνα και αντιοξειδωτικά!
Μπορούμε να ετοιμάσουμε γλυκές παρασκευές χρησιμοποιώντας φρούτα, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής αλέσεως, έναντι της χρήσης ζάχαρης, γλυκαντικών και λευκών αλεύρων.
Βιβλιογραφία
“Fresh pomegranate juice ameliorates insulin resistance, enhances β-cell function, and decreases fasting serum glucose in type 2 diabetic patients”.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25223711/
“Dietary berries, insulin resistance and type 2 diabetes: an overview of human feeding trials”