Search
Search
Close this search box.

5 διατροφικές γνώσεις για τον ΣΔ2 στα 5 χρόνια λειτουργίας!

διαβήτης

Περιεχόμενα:

Facebook
Twitter
Pinterest

5 συνοπτικές διατροφικές πληροφορίες για τον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 στα 5 χρόνια λειτουργίας!

Παρακάτω ακολουθούν 5 συνοπτικές διατροφικές πληροφορίες για τη διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 (ΣΔ2) 5 χρόνια λειτουργίας του διαιτολογικού μου γραφείου. Κάποιες από αυτές μπορεί να σας φανούν χρήσιμες!

1. Δεν είναι όλες οι θερμίδες των τροφίμων ίδιες.

Το σημαντικότερο κομμάτι σε έναν σχεδιασμό ενός διατροφικού πλάνου δεν αποτελεί η μέτρηση των θερμίδων, αλλά η προσπάθεια επίτευξης ορμονικής ισορροπίας.

Τροφές που προκαλούν μια απότομη αύξηση στις τιμές σακχάρου αίματος (όπως η ζάχαρη, τα γλυκά, το λευκό ψωμί και ρύζι, οι χυμοί και τα αναψυκτικά) απαιτούν υψηλότερη παροχή ινσουλίνης από το σώμα μας, δημιουργώντας μεγαλύτερο μεταβολικό στρες και ανισορροπίες στα όργανα διαχείρισης σακχάρων, όπως το πάγκρεας (ινσουλίνη-γλυκαγόνη), το συκώτι (μεταβολισμός υδατανθράκων), τα επινεφρίδια (αδρεναλίνη, κορτιζόλη) κ.α.

Λόγω του ότι η ινσουλίνη ανήκει στις αναβολικές ορμόνες (υπεύθυνη για τη μυική ανάπτυξη, αποθήκευση λίπους κ.α.), διαθέτοντας και έναν ενεργό ρόλο στην εμφάνιση του αισθήματος της πείνας και του κορεσμού, πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην παρατεταμένα υψηλή συγκέντρωση της στο αίμα (υπερινσουλιναμία), γεγονός που μπορεί να δυσχεραίνει οποιαδήποτε προσπάθεια διαχείρισης βάρους.

Γι αυτό άλλωστε και οι διατροφές που περιέχουν τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (Γ.Δ.), τα οποία δεν ανεβάζουν απότομα το σάκχαρο του αίματος, οδηγούν σε καλύτερες μεταγευματικές τιμές γλυκόζης και έχουν αποδειχτεί να παρουσιάζουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα στη διαχείριση βάρους, συγκριτικά με διατροφές υψηλού Γ.Δ.

2. Αντιδρούμε διαφορετικά, ακόμα και σε υγιεινές τροφές!

Πολλά άτομα αντιδρούν διαφορετικά σε τροφές οι οποίες θεωρούνται γενικώς υγιεινές και κατάλληλες για τη διαχείριση του ΣΔ2.

Για παράδειγμα, παρότι τα όσπρια θεωρούνται μια τροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, κάποια άτομα τείνουν να τα ανέχονται πολύ καλύτερα, παρουσιάζοντας χαμηλότερα μεταγευματικά επίπεδα σακχάρου, συγκριτικά με άλλα άτομα.

Παρόλο που διάφοροι παράγοντες μπορούν να συντελέσουν σε αυτό το γεγονός, όπως το αν υπήρχε, ή όχι, μια σαλάτα στο ίδιο γεύμα, ο χρόνος βρασμού των οσπρίων, η ποσότητα, αν προστέθηκε περισσότερη πατάτα, ή καρότο, ή άλλα συστατικά στο γεύμα κλπ., ας μην ξεχνάμε ότι κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και δεδομένο ότι πολλοί παράγοντες μπορούν να μεταβάλλουν τις τιμές σακχάρου, μια εξατομικευμένη διατροφική προσέγγιση είναι πάντοτε επιθυμητή!

3. Το στρες αυξάνει το σάκχαρο αίματος (υπεργλυκαιμία)!

Παρότι είναι ωφέλιμο να προσέχουμε τη διατροφή μας, η συνεχής εμμονή γύρω από τις διατροφικές μας επιλογές, τις συνθέσεις των γευμάτων μας και τις αδιάκοπες μετρήσεις σακχάρου, ενδεχομένως να μας οδηγήσει σε μη επιθυμητά αποτελέσματα, όσο αναφορά τις καθημερινές μετρήσεις μας!

Και αυτό διότι όταν το σώμα μας βρίσκεται υπό συνθήκες στρες (νοητικό, συναισθηματικό, φυσικό, χημικό) εκκρίνονται στρεσογόνες χημικές ουσίες, όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη, οι οποίες, εκτός των άλλων, διαθέτουν και καταλυτικό ρόλο στην διατήρηση της ομοιόστασης του σακχάρου αίματος, λόγω της ενίσχυσης της ηπατικής γλυκόλυσης, αλλά και της ινσουλινοαντίστασης, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε υπεργλυκαιμία (αυξημένο σάκχαρο).

Ποιος θα το περίμενε επομένως ότι το να αγχωνόμαστε θα ήταν κάτι το οποίο θα μπορούσε να διαταράξει και την ισορροπία των τιμών σακχάρου στο αίμα μας!

Τα σημαντικότερα βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε είναι:

  • Να προτιμούμε ανεπεξέργαστα τρόφιμα (απλές μεθόδους μαγειρικής γευμάτων), προτιμώντας τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής και όσπρια και αποφεύγοντας όσο το δυνατόν τα επεξεργασμένα προϊόντα και ιδιαίτερα σε μορφή σνακ.
  • Να είμαστε προσεκτικοί στους συνδυασμούς και στις μερίδες φαγητού που καταναλώνουμε.
  • Να φροντίζουμε να συμμετέχουμε σε μια ήπια φυσική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα.
  • Να κοιμόμαστε επαρκώς για την ανάρρωση του νευρικού και ορμονικού μας συστήματος.
  • Να είμαστε απλοί παρατηρητές των μετρήσεων μας και να μην αγχωνόμαστε για το κάθε τι που καταναλώνουμε, καθώς η διαχείριση των σακχάρων αποτελεί ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο ζήτημα που χρειάζεται γνώση και υπομονή, καθώς με τον χρόνο θα αρχίζουμε να γνωρίζουμε καλύτερα το πως το σώμα μας αντιδρά σε διάφορα τρόφιμα και συνθήκες, κερδίζοντας αυτοπεποίθηση, βελτιώνοντας τελικώς τη σχέση μας απέναντι σε διάφορα τρόφιμα.

4. Δεν είναι όλα τα προϊόντα χαμηλά σε σάκχαρα υγιεινά!

Μπορεί με το να επιλέγουμε να καταναλώνουμε προϊόντα χαμηλά σε σάκχαρα να μειώνουμε την ημερήσια πρόσληψη υδατανθράκων, όμως πολλά από αυτά τα προϊόντα εξακολουθούν να περιέχουν χημικές ουσίες με αρνητική επίδραση στην υγεία, όπως διάφορα γλυκαντικά, συντηρητικά και ενισχυτικά γεύσης.

Συγκεκριμένα, αρκετά γλυκαντικά μπορούν να σχετίζονται με διαταραχές στην πεπτική λειτουργία, καθώς είναι πλούσια σε μη απορροφήσιμους υδατάνθρακες (όπως οι πολυόλες), ενισχύοντας την εμφάνιση πεπτικών διαταραχών (όπως ο πόνος και τα φουσκώματα) σε ορισμένα άτομα.

5. Σχεδόν όλα τα άτομα με ΣΔ2 μπορούν να καταναλώσουν υδατάνθρακες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα πρέπει να περιορίζουμε τους υδατάνθρακες στη διατροφή μας, αλλά να είμαστε περισσότερο ευέλικτοι κατά τον σχεδιασμό των γευμάτων.

Η ποσότητα των υδατανθράκων που μπορεί γενικά να καταναλώσει ένα διαβητικό άτομο εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες, όπως το είδος των υδατανθράκων (προτιμώνται τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής και όσπρια), το συνδυασμό τους με άλλες τροφές σε ένα γεύμα (πχ το μηλόξυδο μειώνει τα μεταγευματικά επίπεδα σακχάρου), το πόσο δραστήριο είναι ένα άτομο στη διάρκεια της ημέρας, την ποιότητα του ύπνου κ.α.

Δείτε και ένα προηγούμενο άρθρο για τις αιτίες της αντίστασης στην ινσουλίνη:

Τι είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη με απλά λόγια;

Σάββας Τσανασίδης

Κλινικός Διαιτολόγος MSc

👨‍💼 Μαζί θα πετύχουμε ιδανικότερη διαχείριση βάρους, στοχεύοντας στη βέλτιστη μεταβολική και ορμονική λειτουργία.

LearnNutrition

Συνταγές
Τα αγαπημένα μου

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Υπηρεσίες

Βρείτε τις προσφερόμενες υπηρεσίες μας

Μέτρηση Βασικού Μεταβολισμού Σώματος (RMR testing) με χρήση Fitmate.

Συνδυασμός φυσικής άσκησης με εξατομικευμένη διατροφική παρέμβαση.

Στόχος η ορμονική ισορροπία μέσω της διατροφικής παρέμβασης.

Διατροφικές παρεμβάσεις σε άτομα που δεν μπορούν να συμμετέχουν σε άσκηση.

Εστίαση σε διατροφές χαμηλών θερμίδων και υψηλής πρωτεΐνης με συνδυασμό διαλείπουσας νηστείας.

Εστίαση σε διατροφές χαμηλών υδατανθράκων και ενίσχυση της εντερικής υγείας.

el
Scroll to Top